Teafaolaj mitesszer ellen

A teafaolaj egy Ausztráliai fa leveleiből készült kivont. Az itt élő emberek évszázadok óta szeretik használni, mint természetes gyógykészítményt. A teafaolaj mitesszer ellen bizonyos vélemények szerint igen hatásos a kialakult mitesszerek kezelésésre.

Az köztudott, hogy a bőrt egészségesen tartja, és jótékony hatása van, de tényleg hatásos a teafaolaj a mitesszer ellen?

Nézzük meg közelebbről, hogy hogyan is segít a fa leveleiből készült kivonat a mitesszereken és pattanásokon, milyen más hatásai vannak, természetesen ezt biztonságosan és elővigyázatosan. Mielőtt kipróbálnád mindneképp olvasd el cikkünket.

Teafaolaj mitesszer elen
A teafaloaj jó lehet a mitesszerek és pattanások kezelésében

Mit mondanak a tanulmányok?

Egy 2015-ös 35 tanulmányból álló kutatás megvizsgálta az aknés pattanások és mitesszerek kezelésének lehetséges módjait. Ezekben volt olyan is, ami bizonyítékkal szolgált a hatásosságával szemben. Viszont egyes vélemények szerint a kutatás minősége és a kapott eredmények nem a legkielégítőbbek.

2016-ban az találták, hogy a teafaolajban gyulladásgátló és antimikrobiális hatóanyagok vannak. Ezek kiválóan tudják kezelni a pattanások bizonyos formáit, azon belül is kisebb, kevésbé súlyosabb változatait.

Egy másik szintén, ebben az évben készült tanulmányban a kutatók teafaolaj és resveratrol közös kombinációt tesztelték nap általi leégésre. Ugyan az esettanulmány célja nem a pattanások és mitesszerek elleni hatásosságágt hivatott bizonyítani, de a kutatók figyelmesek lettek rá, hogy a tesztalanyok bőre kevesebb faggyút és baktériumot tartalmazott a kezelés során. Emellett pedig a bőrük pórus nagysága jóval kisebb volt mint a nem kezeltek esetében. Ebből azt szűrték le, hogy akár más jótékony hatása is lehet ennek a két kivonatnak.

Egy 2017-es esetben, a vizsgált alanyok teafaolajat használtak az arcukra napi két alkalommal összesen 12 hétig. A tanulmányi eset végén, a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a teafaolaj nagymértékben hozzájárult a bőr állapotának javulásához, azoknál, akiknél előrehaladott aknés bőrbetegség volt jelen. Viszont ebben a tanulmányban, csupán 14 teszt alany vett részt, ezért nem üti meg a mércét a minőségi előírásoknak, amiket a kutatásos tanulmányokkal szemben megkövetelnek.

2018-ban az aloe vera, propolis és teafaolaj kombinációja szintén olyan eredményeket hozott, hogy a használata segíthet a pattanások kezelésében.

Összességében a kutatók azt mondják, hogy a teafaolaj mitesszer ellen hatásos az aknés bőrbetegségek kezelésében, de nem ez az elsődleges megoldás.

Hogyan használd a teafaolajat

A következő lépéseket mindenképp fogadd meg a teafaolaj biztonságos higításához és felviteléhez.

Lépések higításhoz, felvitelhez, teszteléshez

 1. Keverj össze 1 és 2 csepp közötti mennyiségű teafaolajat 12 csepp vívő vagy hordozóolajjal. Viszont mindenképp győződj meg arról, hogy milyen olajat viszel fel az arcodra. Hisz amennyiben, a bőröd nem reagál rá megfelelően, csak súlyosbítod a már kialakult pattanásokat, mitesszereket az bőrfelületeden.
 2. Mielőtt felviszed a felhigított, teafaolajat az arcodra, csak egy pici pöttyöt tegyél a könyöködre első körben. Ezzel letesztelheted, hogy hogyan is reagál a bőröd a keverékre. Amennyiben bőrérzékenységet tapasztalasz, viszketéssel, allergiás tünetekkel együtt, semmiképp ne használd az arcodon a keveréket.
 3. Az olaj felvitele előtt, minden esetben mosd meg az arcodat, tisztítsd meg, majd pedig töröld szárazra azt.
 4. Gyengéden vidd fel a felhigított teafaolajat egy vatta pamacs segítségével. Kör körös mozdulatottal kend be vele a kezelni kívánt területet az bőrödön.
 5. Hagyd száradni, majd az általad használt arcvédő krémmel mindenképp kend be. Ezzel megakadályozva a bőr túlzott kiszáradását.
 6. Ismételed meg a fenti lépéseket reggel és este.

Milyen gyakran használd?

A legtöbb pattanás elleni készítményeket napi rendszerességgel kell használni ahhoz, hogy gosszútávon megfelelő eredményeket kapjuk a pattanásokkal szemben. Ez az állítás szintén igaz a teafaolajra.

Miután meg vagy a csepptessztel a könyöködön és megbizonyosodtál róla, hogy a készítet keverékre nem vagy allergiás, használhatod biztonsággal a kezelni kívánt bőrfelületen. A készítményet használd napi két alkalommal, építsd be a reggeli és este tisztálkodási szokásaid közé.

Biztonsági tippek

A teafaolaj használata a bőrön általában véve biztonságos. Természetesen nem szabad lenyelni! Az emésztőrendszerbe jutva súlyos tüneteket tud produkálni, mint például ataxia betegség tüneteit. Az ataxia nem más mint az iszmok koordinálásának elvesztése.

Emelett pedig ügyelj arra, hogy az olaj ne jusson a szemedbe, ugyanis szemkipirosodást és irritációt tud okozni.

Ha a teafaolaj megfelelően van hígitva, a legtöbb ember minden gond és probléma nélkül tudja használni a bőrön. Viszont egyes embereknél előfordulhat, hogy allergiás tüneteket produkál a használata során. Ezért fontos, hogy mindenképp végezzük el a tesztet kicsiben, mielőtt elkezdenénk használni a kezelni kívánt bőrfelületen.

Ha pedig a következő tünetek közül tapasztalasz valamelyiket a teszt során, mindenképp hagyd abba a használatát!

 • Viszketés
 • Pirosság
 • Duzzadás
 • Irritáció

Milyen összevetőt keress a teafaolajokban a boltokban?

A teafaolaj elég széleskörben megtalálható online boltokban és drogériákban is előfordul. Akár nagyobb szupermarketet bio részlegén is találkozhatsz vele.

Ha a teafaolajat a bőrödön szeretnéd használni, vásárlás előtt mindenképp a legtisztábbat választ. AZ olyan címkéjű kivonatok, melyek azt tartalmazzák, hogy 100%-os kivonatok a legmegfelelőbbek.

Milyen más lehetőség van a teafaolaj használatára?

Amellett, hogy kezeli a pattanásokat a teafaolaj a következő tünetekkel és betegségekkel szemben tud hatásosan fellépni:

 • Ekcéma
 • Körömgomba
 • Rüh
 • Korpásodás ellen

Összeségében hatásos a teafaolaj mitesszer ellen?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a teafaolaj mimtesszer ellen hatásos tud lenni a kevésbé súlyos esetekben. A mitesszerek mellett pedig a pattanásokon is tud segíteni. Ez a gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásának köszönhető.

Habár nem olyan hatásos a pattanások kezelésében, mint a benzoil-peroxd vagy szalicil sav, de a teafaolaj szóba jöhet egyfajta otthoni kezelési lehetőségnek. Leginkább akkor, ha a fentebb említett két másik vegyületre allergiás rekacióval válaszol a bőrünk.

Amennyiben nem látod a hatásosságát annak ellenére, hogy betartottad a megfelelő biztonsági intézkedéseket és a keveréket rendszeresen használhatd, akkor szükséged lehet vényre kapható bőrápolási gyógykészítményre. Ilyen típusú gyógyszereket a bőrgyógyász, esetleg a háziorvos tud neked felírni. Ilyenek lehetnek a következő gyógyszerek melyet kúraszerűen kell használni:

 • Retinoidok
 • Tablettás, vagy kenőcsös antibiotikumok
 • Anti-androgén terápia
 • Fogamzásgátló tabletták

Noha a teafaolaj nem képes helyettesíteni ezeket a vényre kapható gyógykészítményeket, mindenképp hatásos kiegészítő kezelés lehet a már meglévőek mellé.

Clearface

Next Post

Mitesszer eltávolító maszk házilag - 10 bevált recept

hét jan 20 , 2020
A mitesszerek az aknék egy enyhébb formái. Ezek akkor keletkeznek, amikor a bőröd pórusai elzáródnak a túlzott faggyútermelés és egyéb szennyeződések miatt. További bakteriális fertőzések és nem megfelelő higiénia a már kialakult mitesszereket fájdalmas pattanásokká formálja. A megelőzés érdekében csak egy kis odafigyelés szükséges és egy pár tanács. Ha nem […]
mitesszer eltávolító maszk házilag