Pattanás típusai, így kezeld őket!

Pattanások típusai

A pattanás mindenki számára egy olyan kellemetlen dolog, ami rá tudja nyomni a béleygét a hétköznapokra, kellemetlen meglepetést tudokozni. Mit csináljunk amikor, egyik reggel arra ébredünk, hogy egy csúnya kinövés tarkítja az arcunkat? Biztosan gyakran hallotad az “elterjedés” szót amikor a pattanásokkal kapcsolatban olvasol, beszélgetsz vagy éppen folytatsz eszmecserét a barátaiddal. Nos a pattanások különböző formái nem feltétlen terjednek szét az egész börfelületen.

Az eltömődött pórusok önmagukban okozzák a pattanások kialakulásást. Ezek a következő okok miatt alakulhatnak ki:

 • Túltermelt oljaok és zsírok a börfelületen
 • Baktérium
 • Hormonok
 • Elhalt hámsejtek
 • Szőrbenövések

A pattanás kialakulásának hátterében sokszor áll a hormonális zavar, melyek a tinédzser korszak egyik természetes velejárója. De felnőtt korban is tapasztalható ez a jelenség. Legalább  17 millió amerikai szenved aknés, pattanásos bőrbetegségben, ezzel rekordot állítva a bőrbetegségek kategóriában egyaránt gyermek és felnőtt osztályban egyaránt.

Ahhoz, hogy eredményesen tud kezelni a kialakult pattanásos bőrbetegségedet, elengedhetetlen, hogy megfelelően be tudd azonosítani, hogy a kialakult akné mely típusával is állsz szemben. A pattanások lehetnek gyulladásos és nem gyulladásos eredetűek. További altípusokra lehet bontani őket, melyek pedig a következőek az aknék között:

 • fekete mitesszerek (blackheads)
 • fehér mitesszerek (whiteheads)
 • papulák
 • pusztulák (fekélyes pattanás)
 • nodulák (csomós pattanás
 • ciszták (cisztás pattanás)

Lehetséges, hogy az aknés bőrállapoton belül egyszerre több pattanás típus is megfigyelhető, némely lehet akár olyan súlyos mellyes minél hamarabb érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Olvasd tovább cikkünket, és tudj meg többet az aknés pattánsok típusairól, altípusairól és ezek megfelelő kezeléséről.

pattanás az arcbőrön, aknés arcbőr
1. kép Aknés arcbőr

Nem gyulladásos pattanás

A nem gyulladásos pattanások közé tartoznak a fekete és fehér mitesszerek (angolul blackheads, whiteheads). Ezek normál esetben nem okoznak kiütést, illetve remekül kezelhetőek egyszerű eljárásokkal, elektromos mitesszer eltávolító eszközzel.

Szalicil sav gyakran ajánlatos a pattanások kezelésére, de legjobban a nem gyulladt pattanásokra a leghatásosabb. Természetesen hámlasztja a bőrfelületet, eltüntetve az elhalt hámsejteket, amik fekete és fehér mitesszerekhez kialakulásához vezetnek.

Fekete mitesszerek (blackheads)

A fekete mitesszerek kialakulása akkor történik, amik a pórusok eltömítődnek elhalt hámsejtekkel és egyéb természetes zsírokkal és olajokkal. A pórus felső része nyitva marad, míg az alsó része eltömődik. A szennyeződés levegővel érintekzve pedig a fekete pöttyös arcbőrt eredményezi.

Fehér mitesszerek (zárt bőrképződmény)

A fehér végű mitesszerek szintén akkor alakulnak ki amikor a pórusok szennyeződéssel, elhalt hámsejtekkel és egyéb zírokkal, olajokkal tömítődnek el. De szemben a fekete mitesszerekkel a pórus felső szintje teljesen zárva van. Úgy néz ki mintha pici “pukli” alakulna ki a bőrön.

Az ilyen típusú mitesszereket nehezebb kezelni, mivel a már említett bőrpórusok teljesen zártak. Az itt felgyülemlett szennyeződésekhez ezeket ki kell nyitni. Az olyan termékek melyek szalicil savat tartalmaznak rendkívüli mértékben hozzájárulnak az eredményes kezelés érdekében. A helyi retionidok alkalmazása adja a legjobb végeredményt a kezelés érdekében. Amennyiben az ilyen típusú készítmények számodra nem a megfelelőbbek, akkor mindenképp kér receptet olyan készítményekre melyek hatásoksak, koznultjálj bőrgyógyászzal a receptért.

Gyulladásos pattanások

A pattanások kifejezés használatakor többnyire mindig arra a típusra gondolunk mely gyulladt, égető érzést ad amikor hozzáérünk.

Mindamellett, hogy a természetesen termelet bőrolaj és az elhalt hámsejtek nagymértékben közrejátszanak a gyulladásos pattanások kialakulásához, egyéb bakteriláus képződmények is be tudnak jutni az eltömődött prórusokba. Ezek a baktériumok elfertőződéshez vezethenek, mely mélyen fészkeli be magát a bőrfelület alá. Ennek eredménye képpen egy fájdalmas aknés felületet eredményez, melytől igen nehéz megszabadulni különböző kezelések mellett.

Az olyan termékek melyek benzol-peroxidot tartalmaznak segítik a bakteriális fertőzés megszűnését a bőrfelület alatt, és csökkentik a túltermelt természetesen felhalmozódott olajokat, zsírokat. Az ilyen készítményeket háziorvos tudja felírni receptre. Alkalmazásmódja lehet az ilyen készítményeknek a szájon át történő bevitel illetve a helyi bőrfelület alá bejuttatás. Ezek a készítmények segítenek a gyulladásos pattanások eltüntetésében, és csökkentik az újrakialakulás kockázatát.

Papulák

A papulák a pattanás olyan formái, akkor fordulnak elő, amikor valamilyen fal gátolja a pórusokat a természetes tisztulási folyamattól, és gyulladáshoz vezethetnek. Ennek eredménye képpen egy kemény, elzárt pórus felületet kapunk, mely érintése igen érzékeny. A bőr a közvetlen környezetben, rózsaszínes.

Gennyes pattanás

A pusztulák, vagy gennyes pattanások a papulákhoz hasonlóak, viszont ebben az esetben nincs olyan fal ami gátolja az elterjedését. A kialakult gennyes pattanások ismérve, hogy zsírral vannak eltömítődve, ez kölcsönöz egy sárgás, pirosas színt az arcbőrön.

Csomós pattanás

Csomós pattanás akkor jön létre, amikor az eltömődött pórusok tovább duzzadnak, bőrirritációt okoznak és tovább duzzadnak. Az ilyen típus a a papulákkal és a posztulákkal ellentétben (gennyes pattanás) jóval a bőr mélyebb részén fészkelődnek be.

Mivel a csomós pattanások annyira mélyen vannak a bőrfelületben, hogy gyakorlatilag házilag a kezelése lehetetlen. Felírt gyógyszer a megoldás, melyet a háziorvos tud neke elrendelni egy előzetes kivizsgálás során.

A háziorvosod, vagy bőrgyógyászod valószínüleg szájon át bevehető isotreinoin alapú készítményt fog felírni. Ez a vegyület egy az A vitaminból kinyert alkotóelem, és nagyjából napi szinten kell bevenni. A kezelés ideje pedig nagyjából 6 hónap. A kezelés mellett, csökkenti a bőrfelületre kibocsájtott természetes zsírok, olajok mennyiségét is.

Cisztás pattanás

A ciszták akkor alakulnak, amikor a pórusok a baktérium, olaj és elhalt hámsejtek kombinációval kialakult szennyeződéssel tömődik el. A pórusok egészen a bőr mélyebb szintjeiig el tud tömődni, sokkal mélyebbre, mint a gennyes pattanásoknál.

Ezek a nagy piros vagy fehér kitüremekedések érintése igen érzékenyek és fájdalmasak. A cisztás pattanások a legnagyobban az aknés pattanások típusai között, és az megjelenésük az arcbőrön fertőzésre utalnak. Ez a típusú pattanás a leghajlamosabb a hegesedésre az arcbőrön, ezért mindenképp kezeljük, különben hosszúvú szépséghibákkal szemben találhatjuk magunkat szemben a jövőben.

A vény által iváltható gyógyszer az isotrentinoin a legáltalánosabb használt készítmény a cisztás pattanásokra. Bizonyos szélsőséges esetekben a bőrgyógyász elrendelheti a cisztás pattanás sebészeti úton történő eltávolítását.

Milyen súlyosak az egyes pattanás típusok?

A fekete és fehér mitesszerek a pattanások legenyhébb formái. Ezek kezelése egyszerűen akár házilag is kiveitelezhető. Szalicil sav és svas alapú tonikkal és benzol-peroxid készítményekkel könnyen megoldható. Amennyiben az ilyen kezelésekre nem reagálnak, akkor helyi retionidok használata javasolt. Ezen felül pedig pedig használhatóak az úgynevezett adapalénsók. Ezek rendkívül hatásosak a fekete és fehér típusú mitesszerek ellen.

A posztulák és papulák egy mérsékletebb formája az aknénak. Ezek kezelése többnyire nem lehetésges házilag. Ezért mindenképpen valamilyen szájon vagy helyileg alkalmazott készítmény a leghatásosabb. Az ilyen készítmények felírásához háziorvosra, vagy pedig bőrgyógyászra van szükség.

A csomós és cisztás pattanások a legsúlyosabb formái a pattanásoknak. Ezek kezeléséhez mindenképp konzultáj bőrgyógyászzal. Az ilyen típusú pattanások piszkálása hosszútávon hegesedéshez vezethet, ezért semmiképpen ne tegyük azt.

Mihez kezdj?

Fontos, hogy bármilyen kezelési módot is alkalmazz, légy türelmes! Némely kezelés akár látványosan hamar tud eredményeket elérni, viszont mások kezelések hosszabb lefolyásúak. Akár több hónapokon keresztül is eltarthat a gyógymód teljes mértkékű kifejlődése. Feltétlenül figyelj oda, hogy többféle pattanás eltávolító készítmény egyidjű használata a bőr kiszáradásához vezethet. Ez arra készteti a szervezetet, hogy további természetes olajt bocsátson ki, a bőrfelületre, ezzel elősegítve további pattanások kialakulását.

Fontos tudni, bármilyen kezelés alkalmazása előtt, hogy a kialakult duzzanato és dudorok valóban pattanáshoz köthetőek.Számos bőrbetegség okozhat olyan tüneteket, melyek megegyeznek a pattanásokéval. Ezek a következőek:

Bőrgyógyásszal történő egyeztesé után lehet teljes mértékben megbizonyosodni arról, hogy ténylegesen is a pattanáso betegség valamilyen formájával állunk szemben.

Clearface

Next Post

Mitesszer kezelés, hogyan alakul ki a mitesszer?

vas dec 22 , 2019
mitesszer ellen