Pattanás okai, típusai, mi okozza?

Áttekintés

A bőrfelületed rengeted apró lyukkal rendelkezik amit pórusoknak hívunk. A pattanás okai közül az egyik amikor a pórusok eltömődnek. Ezek az apró rések el tudnak tömődni az bőrön felgyülemlett faggyútól, zsírtól és olajoktól. Ezek pedig még tovább keverednek az elhalt hámsejtekkel és a környezetből jövő szennyeződésekkel. Amikor ez bekövetkezik akkor észreveheted magadon a pattanás kialakulásást. Ha pedig a bőröd hajlamos a rendszeres pattanások kiakulására akkor aknés bőrbetegséged is lehet.

Az amerikai bőrgyógyászati akadémia szerint az akné (vagy acne) a leggyakoribb bőrgyógyászati probléma az Egyesült Államokban. Mindamelett, hogy az aknés bőrbetegség nem egy életveszélyes állapot, elég sok kellemetlenséget, fájdalmat tud okozni, főleg ha elég erős típusúval van dolgunk. Testi megpróbáltatások mellett, lelki problémákat is tud okozni, az ember csúnyának tartja magát, ami visszahúzódáshoz vezet a szociális kommunikáció kialakítása során.

Az akné ami az arcon tud kialakulni, jelentős mértékben csökkenti az önbecsülést és nem megfelelő kezelés mellett élethosszig tartó fizikális sebesedést okozhat, ami már nem kezelhető.

De szerencsére rengeteg effektív kezelés az aknés bőrfelület kezelésére, a pattanások eltávolítására. Ezen kívül pedig leccsökkenti az esélyt a később kialakuló hegesedéssel szemben.

Melyek a pattanások tünetei

A pattanások szinte az egész testen megtalálhatóak azok különböző pontjain. Kialakulásának legfőbb helyei közvetlen az arc környékén, háton, nyaki részen, mellkason és a vállakon. A pattanás okai teljesen különbözőek lehetnek a kialakulásukat tekintve.

Ha aknéd van, valószínüleg mitesszereket veszel észre, amik vagy fehérek, vagy feketék, illetve mind a kettő is előfordulhat. Mint a fekete és a fehár fajtájuk egyszerűen csak a mitesszerek gyűjtőnévbe kapcsolódnak.

A fekete végű mitesszerek (blackheads) közvetlen kapcsoaltban vannak a külső levegővel, a feketeséget az oxigénnel való kölcsönhatás okozza. A fehér végű mitesszerek (whiteheads) a bőrfelület alatt vannak elzárva, és mivel nem érintkeznek a környezettel közvetlenül így fehér színűek.

Amíg a fehér és fekete végű mitesszerek a leggyakoribb elváltozásai az aknéknak, más típusuk is előfordulhatnak a bőrfelületeken. A begyulladt, mérges pattanások olyan változatai az aknénak, amely a későbbi hegesedést tudja okozni a bőrön.

Ide tartoznak:

  • Papulák: kicsi, piros, megnövekedett, kitüremkedett dudorok. Okozói a begyulldt vagy fertőzött szőrtüszők.
  • Pusztulák: fekélyes vagy gennyes pattanások, melyek picik, piros színűek a végükben. A tetejében pedig váladék található.
  • Nodulák: gócok, göröngyöknek lehet fordítani az angol irodalomból. Ezek fájdalmasan a bőr alatt vannak, nagyon nehezen távolíthatóak el. Mivel eléggé be vannak zárva a bőrfelület alá, valahogy ki kell juttatni a külvilág felé.
  • Ciszták: olyan nagy darabok, melyek szintén a bőrfelület alatt találhatóak. Gennyet és más egyébb anyagot tartalmaznak, igen fájdalmasak.

Pattanás okai, mi okozza?

Az aknés bőrállapot során kialakuló pattanások akkor fordulnak elő, amikor a pórusokban elzáródnak miközben elhalt hámsejtek, zsírok, olajok halmozódnak fel benne.

Minden pórus ami a bőrfelületed található egy miriggyel van kapcsolatabn. A mirigy pedig a szőröknek ad táptalajt.

pattanás okai
Pattanás az arcon

Amikor a zsírmirigyek váladékot bocsátanak ki, azok a szőrökbe távoznak és kijutnak a pórusból. Ez a típusu olaj adja a bőrfelület síkosságát.

Bizonyos problémák során ez a síkosságot okozó folyamat aknés bőrfelületet, pattanásokat idéz elé. Pattanás okai a következőek:

  • Túl sok zsír termelődik a mirigyekben
  • Halott hámsejtek eltömítik a pórusokat
  • Bakteriális fertőzés jut a pórusokba

A fentebb említett esetek nagyban hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Egy pattanás akkor jelenik meg, amikor egy baktérium fejlődik a pórusokban és a kialakult többlet zsírtermeléstől csapdába esik.

Clearface

Next Post

Cisztás pattanás - Mi okozza, hogyan alakul ki?

csü dec 5 , 2019
cisztás pattanás