Pattanás az orrban – Hogyan szabaduljunk meg tőle?

Aggódnom kellene az orrban lévő pattanás miatt?

Az orr belsejében lévő pattanás kissé idegesítő lehet, illetve akár az orr belsejében lévő fertőzés jele is lehet. A különbség megértése és a fertőzött pattanások kezelésének megtanulása csökkentheti annak valószínűségét, hogy a fertőzés tovább terjedjen vagy súlyosbodjon, vagy kialakuljon a pattanás az orrban.

Pattanás az orrban, mi okozza?

A pórusaid időnként eltömődhetnek zsírtöbblet vagy elhalt hámsejtek nagyobb többsége miatt. Pattanás akkor fordulhat elő, amikor zsír vagy elhalt bőrsejtek elkezdenek felhalmozódni pórusokban. Míg a pattanások leggyakrabban az arcon jelentkeznek, ugyanolyan könnyen megjelenhetnek az orrban is.

Az alacsony immunitású vagy cukorbetegséggel rendelkező személyek esetében nagyobb a bőrfertőzés kockázata. Emiatt hajlamosabbak lehetnek a pattanásokra, ideértve azokat is, amelyek az orrban fordulnak elő.

A pórusok bevonzzák a felesleges zsírokat és olajokat. A baktériumok pedig beszivároghatnak a pórusokba ezzel bőrpírt, irritációt és gyulladást okozva, amelyek a pattanást fájdalmassá és érzékenyé teszik. Ezek a baktériumok fertőzésekhez vezethetnek. Így kialakulhat orr vesztibulitisz vagy orr furunkulus.

pattanás az orrban
A pattanás az orrban sok kellemetlenséget tud okozni.

Orr vesztibulitisz

Az orr vesztibulitiszt folliculitisnek is nevezik. Ez a betegség vörös, gyulladt dudorokat vagy vörös vagy fehér dudorok összességét okozhatja, általában az orrlyukak nyílásainál.

A sztafilokokkusz baktériumok a folliculitis gyakori okai. Bizonyos szokások, mint például az orr piszkálása vagy az orr túl gyakran fújása, hozzájárulhatnak a tüszőgyulladáshoz.

Orr furunkulus és cellulitisz

Az orr furunkulusok mélyebb orrfertőzéseket idézhetnek elő.

Ezt az állapotot súlyosabbnak tekintik, mivel cellulitishez, gyorsan terjedő bőrfertőzéshez vezethet, amely bekerülhet a véráramba. Ez a betegség a bőr tompulását, duzzanatát és a gyulladt, kipirosodott bőrfelületet okoz. Egyes esetekben a cellulitis halálos lehet.

A Staph, a Streptococcus és a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzések cellulitist okoznak. Az MRSA-fertőzés súlyos, mivel nehéz kezelni és sok antibiotikummal szemben rezisztens. Bizonyos esetekben ez még életveszélyes is.

Szőrszálak benövése

Az orr belsejében lévő pattanás a benőtt orrszőr következménye is lehet. Néhány embernél pattanások alakulnak ki, miután eltávolította a többletet az orr belsejéből.

Pattanás az orrban – Mikor kérjek orvosi segítséget?

Ha a következő tüneteket véled felfedezni, akkor mindenképpen fordulj orvosodhoz a pattanásoddal:

 • látási nehézség vagy kettős látás
 • szédülés
 • vörös, duzzadt és fájdalmas bőrkiütés, láz kíséretében
 • hirtelen zavar
 • egyenetlen tanulók

Ha az orr belsejében egy olyan pattanásod van, amely idővel rosszabbodik vagy fájdalmasabb lesz, konzultálj orvossal!

Cavernous sinus trombózis

Az orr belsejében lévő fertőzött pattanások veszélyesek lehetnek, mert ezen a területen néhány véna közvetlenül az agyhoz vezet.

Noha ritka, de előfordulhat olyan állapot, amelyet cavernous sinus trombosisnak neveznek. A cavernous sinus egy nagy véna a koponya alján. Ha az orrban egy fertőzött furunkulus vérrögképződést okoz ebben a vénában, akkor trombózis alakul ki.

A betegség tünetei a következők:

 • fájdalom vagy fejfájás
 • nehéz látás
 • álmosság
 • kidülledő szemek
 • kettős látás és szemfájdalom
 • egyenetlen pupilla méretek
 • rendellenesen magas láz

Hogyan diagnosztizálják az orrban lévő pattanást?

A diagnosztizálásod érdekében az orvosod kérdéseket fog feltenni a tüneteiddel kapcsolatban, például:

 • Milyen volt a pattanás, amikor először észrevetted? Hogyan változott?
 • Milyen tüneteket észlelté az orrodban lévő pattanással kapcsolatban?
 • Mikor vetted észre a pattanást?
 • Kiürült-e vér vagy genny a pattanásból?

Az orvos a pattanás fizikai vizsgálatát is elvégzi. A képalkotó vizsgálatok, például a fej MRI vagy CT vizsgálata segítenek a sinususon belüli fertőzés lehetséges jeleinek azonosításában.

Ezután előfordulhat, hogy vérmintát is fog venni és mintát a pattanásban lévő folyadékból. A laboratórium megvizsgálja ezt a mintát baktériumok szempontjából, és ha van, meghatározza annak típusát. Ezután ennek megfelelően írnak fel neked antibiotikumot.

Hogyan kezeljük az orrban lévő pattanást?

Az orr belüli pattanás kezelése annak közvetlen kiváltó okától függ.

A hagyományos pattanások valószínűleg eltűnnek az idő múlásával és az otthon alkalmazott krémek és pattanáskezelő készítmények hatására.

A bakteriális fertőzést általában antibiotikumokkal kezelik. Ez magába foglalja az antibiotikus kenőcsök, például a bacitracin vagy a mupirocin alkalmazását. A súlyos fertőzések kórházi kezelést és intravénás (IV) antibiotikumokkal történő kezelést igényelhetnek.

Ritka esetekben a fertőzött terület műtéti kezelést igényelhet annak érdekében, hogy ne alakuljon ki duzzanat.

Vannak otthoni kezelési lehetőségek?

Igen vannak. Az orr belsejében lévő pattanásokra különféle otthon is elvégezhető kezelések állnak rendelkezésre.

Fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapító szedése segíthet enyhíteni az orrában lévő pattanással járó fájdalmat. Ilyenek például az ibuprofen , amely nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, és az acetaminofen.

Meleg vizes borogatás

Meleg, nedves borogatás alkalmazása az orron csökkentheti a pattanással járó fájdalmat és kellemetlenséget. Próbáld meg naponta háromszor, alkalmanként 15-20 percig.

Illóolajok

Az illóolajok megkönnyebbülést is nyújthatnak az orrlyukak belsejében való alkalmazás során.

Mielőtt illóolajokat használnád, ellenőrizd, hogy nincsenek-e allergiás hatással rád. Az illóolajokat hordozóolajjal kell hígítani. Kerüld a teljes szilárdságú olajok használatát! Számos illóolaj súlyos problémákat okozhat, ha hígítás nélkül, teljes erősséggel használják.

A pattanásokhoz kipróbálható illóolajok a következők:

Egyéb illóolajok, amelyek szintén segíthetnek:

A hígításhoz használható olajok közé tartozik az olívaolaj és a kókuszdióolaj.

Pattanás az orrban – Biztonságos eltávolítani?

A pattanás nyomkodása, karcolása vagy piszkálása előidézi a pórusok kiszolgáltatottságát a bakteriális fertőzésekkel szemben. Ha a pattanás meggyógyul anélkül, hogy nincs szükség annak kézzel történő nyomására, akkor megakadályozzuk egy sokkal súlyosabb következmény kialakulását.

Ha sok kellemetlenséget jár az orrban lévő pattanás, konzultálj bőrgyógyásszal. Ő hasznos tanáccsal tud ellátni, annak érdekében, hogy ne okozzon további problémát.

Pattanás az orrban – Hogyan akadályozható meg a kialakulása?

Avoid picking your nose or blowing your nose too hard or too frequently. Also avoid using unclean hands to touch your nose. This can help prevent irritation to the inside of the nose that could lead to a pimple.

Kerüld el az orrpiszkálást és a túl gyakori is erőteljes orrfújásokat. Mindig tiszta kézzel érj az orrodhoz, ugyanis ezzel megakadályozod, hogy irritációt vagy bakteriális fertőzést vigyél be a bőrréteg alá.

A D-vitamin bevitel növelés szintén hozzájárulhat a pattanások megelőzéséhez. Noha a stressz nem feltétlenül okoz pattanásokat, ez még rosszabbá teheti a már kialakult állapotot és lassítja a gyógyulást. Ha úgy érzed, hogy az életviteled sok stresszel jár, próbálj ki különböző stresszoldó technikákat.

Clearface

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Papula - Mi is ez tulajdonképpen? Hogyan kezeljük?

sze máj 13 , 2020
A papula a bőrszövetek egy megemelkedett területe, amelynek mérete körülbelül 1 centiméter alatt van. A papulának határvonalait meglehet különböztetni, de az is előfordul, hogy közömbösek. Különböző formájú, színben és méretben előfordulhat, ami nem egy diagnózis vagy betegség. A papulákat gyakran a bőr károsodásnak nevezik, amelyek lényegében a bőr színének vagy […]
Papula