Mitesszer kinyomása lépésről lépésre

Ha nem rendelkezel olyan genetikailag tökéletes bőrrel, ami soha nem volt kitéve kosznak és zsírnak, szinte biztos, hogy egyszer-kétszer már meggyűlt a bajod a mitesszerekkel. Mitesszer kinyomása? Hogyan kezdjünk hozzá?

A mitesszerek (angolul: Blackheads) a pattanások egy enyhébb változata, aminek legfőbb okozója az eltömődött szőrtüszők a bőr felületén.

Ha az ember mitesszert lát az arcán, igen nagy késztetést érez arra, hogy egyszerűen csak kinyomja a pórusokba beszorult fekete egyveleget, majd élje tovább az életét.

De ennél azért bonyolultabb a dolog, mivel a mitesszer kinyomása egy csomó, más egyéb probléma elburjánzásának ad kellemes melegágyat.

Mitesszer azonosítása

Azok a pici fekete pöttyök, amiket az orrnyergeden vagy az arc felületed két oldalán látsz, azok nem feltétlenül mitesszerek. Ugyan a mitesszerek szoros kapcsolatban vannak a szőrtüszőkkel, de néha a pórusok és a hozzá tartozó tüszők eltömődöttnek mutatkoznak. Megjelenésük pedig sokkal szembetűnőbb a kialakult faggyú réteg miatt.

Ha a faggyú felhalmozódás okozza őket, akkor felsértheted a bőröd azok kinyomása közben. Miközben azok nem is mitesszerek, csak annak tűnnek. Ha azt hiszed, hogy egy mitesszert nyomsz ki, de valójában csak egy faggyúval megtelt pórust tisztítasz ki, akkor azzal nem oldod meg a problémát. Ezenfelül az eltüntetett faggyú mennyiség vissza fog kerülni abba a pórusba.

Ha erővel akarod a pórusaidat megtisztítani az esetleges eltömődésektől, megvan a kockázata annak, hogy felsérted a bőrödet, illetve fertőzést juttatsz be a bőrfelszín alá. De a mitesszeren kívüli egyéb dudor kinyomása is veszélyes lehet. A sima mitesszerek esetében a pórusok nyitottak, nem zártak. Így a kézi, mechanikus eltávolítás kevésbé kockázatos, mint más esetekben.

Amennyiben eltömődött szőrtüszővel van dolgod, és nem tudsz ellenállni a kísértésnek, hogy azt a két kezeddel kinyomd és eltávolítsd, akkor fogadd meg a következő pár tanácsot! Ezek a tippek, ugyanúgy eltávolítják a mitesszereket, de sokkal kevesebb kockázatot rejtenek magukban szemben a sima kézi mitesszer kinyomás esetében. A következő pár bekezdés bemutatja a mitesszer kinyomás biztonságos módszereit.

Hogyan távolítsd el a mitesszert?

Mielőtt eltávolítanád a mitesszereidet, szánd rá az időt a megfelelő előkészületi lépésekre. Végy egy forró, relaxáló fürdőt. A gőz ellazítja a pórusaidat, amik alapesetben zártan helyezkednek el a bőrfelületen. Az ellazult pórusokban lévő eltömődött mitesszerek pedig már maguktól is elkezdenek a felszín felé távozni, és fellazulni.

Amikor készen állsz, és a pórusaid teljesen fel vannak szabadítva kövesd a következő lépéseket:

mitesszer kinyomása
Mitesszer kinyomása előtt kezeljük a bőrt megfelelően és tartsuk be a higiéniai lépéseket
 1. Moss kezet! Ez egy kritikus pont, ugyanis ezzel megtudod akadályozni a fertőzések elterjedését az irha rétegben. Ez a réteg nem más, mint a bőrfelület egyik felső része, ahova a szennyeződés, baktérium könnyen csapdába tud esni. Legbiztonságosabb esetben húzz gumikesztyűt a mitesszer kinyomás folyamata előtt, ezzel mindenképpen megakadályozhatod a fentebb leírtakat.
 2. Fejts ki nyomást az eltömődött pórusok közvetlen környezetében! Ehhez használj papír zsebkendőt vagy tiszta vatta pamacsot ezzel képezve korlátot a kezeid és a mitesszer között.
 3. Óvatosan mozgasd az ujjaid a pórus körül! Ne feledd, épp ki akarsz nyomni egy belső bőr alatti eltömődést, ami elhalt hámsejtekből és felhalmozódott faggyúból áll össze. Valószínűleg kísérletezni kell, hogy pontosan milyen mértékű nyomás szükséges a mitesszer kinyomásához. Az erőn kívül pedig az újjak pozícióját is változtatni kell. Ezzel tudod megtalálni a legmegfelelőbb mitesszer kinyomási technikát. Viszont semmiképpen se alkalmazz nagy nyomást a bőrödön, ugyanis ez kiütéshez vezethet és sebesedéshez, ami esztétikailag se a legelőnyösebb.
 4. Érezd, ahogy kitisztul a pórusod! Előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül a mitesszer kinyomása. Ilyenkor hagyj egy kis időt annak a bőrfelületnek, és térj hozzá vissza később, illetve alkalmazz több gőzt az arc puhításához.
 5. Tisztítsd a bőrfelület gyengéd arc tonikkal! Az arc tonik használata, eltávolítja az összes veszélyes baktériumot az arcbőrödön, és szennyeződés mentessé teszi a pórusaidat.

Amikor hagyni kell a mitesszert

Alapvetően érezhető, hogy az eltömődés a pórusokban mennyire van közel a bőr felszínéhez.

A faggyúval telt tömődések fekete színűek lesznek, amikor oxigénnel lépnek kölcsönhatásba. Innen kapják a mitesszerek a jellegzetes feketés színüket. A legtöbb mitesszer elég közel van a bőr felszínéhez, hogy biztonságosan lehessen őket eltávolítani.

Ha sokáig próbáltad az egyik makacsabb mitesszert eltávolítani, de az eltömődés eltávolítása nem jön sikerrel, akkor hagyd azt a mitesszert pihenni egy vagy két napig. Általában véve a bőröd magától eltávolítja azt, ha hagysz neki egy kis időt.

Termékek amik segítenek

Használhatsz olyan termékeket, amik megtalálhatóak bármely drogériában. Ilyen termékek a pórus tisztító tapaszok, helyi retinoidok, arctisztító készítmények, melyek szalicil savat tartalmaznak.

De ne feledd, a mitesszerek kialakulásának elsődleges forrása, a túlzott faggyú termelés! Ezért ha még találsz is olyan termékeket, amivel tudod a mitesszereidet kezelni, a kialakulásának gyökér okát nem fogod megszüntetni.

Mitesszer kinyomása eszközökkel

Többféle speciális eszköz létezik a mitesszer kinyomására. Ezek az eszközök rozsdamentes acélból készülnek és a végükben egy pici lyukat formálnak. Az ilyen eszköz használata egy kis gyakorlást követően könnyen elsajátítható. A mitesszer kinyomása ezzel viszonylag egyszerű, mert csak körben végző részt kell ráhelyezni a kinyomni kívánt bőrfelületre.

A mitesszer kinyomása ilyen eszközökkel semmivel sem biztonságosabbak, mintha egy kozmetikus csinálná neked. A legbiztonságosabb módja az eltávolításnak ha szakértő segítségét veszed igénybe.

Létezik még egy elektromos mitesszer eltávolító készülék is. Ez egy egyszerű szívó berendezés, mely a fellazított bőrfelületen lévő pórusokból az eltömődéseket könnyen kiszedi. Az ilyen eszköz időt és pénzt takarít meg nekünk, de figyeljünk oda, hogy megfelelő áru berendezést vásároljunk! Az olcsóbb változatok ugyanolyan kárt tudnak okozni, mintha kézileg nyomkodnánk ki magunknak a mitesszereinket.

Hogyan használjuk az elektrmos mitesszer eltávolító készüléket
Elektromos mitesszer eltávolító

Mit tegyünk a mitesszer kinyomása után?

Miután eltávolítottad a mitesszereket a pórusaidból, azok sokkal kisebbek lesznek. Ez azért van, mert az eddig eltömődést okozó rög eltűnt. Használj fertőtlenítő szert, arc tonikot a kezelt területre. Sima vattapamacsot itass át a tonikkal, majd gyengéden töröld át az arcfelületed! Ez eltávolítja a még arcon lévő baktériumokat, amik el tudnak terjedni az egész arcodon.

Mitesszer kialakulásának megakadályozása

A proaktív hozzáállás a mindennapokban a bőrápolást tekintve csökkenti a mitesszerek létrejöttének kockázatát. Így nem is kell a mitesszerek eltávolításával bajlódni. Ahhoz, hogy ezt eredményesen tud végrehajtani, elárulunk egy pár tippet. Íme:

Ha érzékeny vagy száraz a bőröd:

 • Finoman hámlaszd az arcodat napi szinten. Bőrradír golyókkal rendelkező arcápolókat használj, melyet gyengéden vigyél fel a felületre. Az apró bőrpelyhek ugyanis olyan környezetet tudnak kialakítani, ami kedvez a mitesszerek kialakulásának.
 • Hidratáld a bőröd és használj illatmentes testápolót!
 • Igyál megfelelő mennyiségű vizet a nap folyamán az egészségesebb bőr érdekében!
 • Távolítsd el a napi smink és szennyeződés maradékot lefekvés előtt. Micellás vizek vagy uborka kivonatot tartalmazó törlőkendők használata a legjobb a sminkfelesleg eltávolítására.

Ilyen termékeket a helyi drogériák, vagy nagyobb áruházláncok kozmetikai részlegén tudsz találni.

Ha túlzottan zsíros a bőröd:

 • Próbáld meg az agyagot tartalmazó arcmaszkok használatát! Ez felszívja a zsírfelesleget és egy mattabb külsőt kölcsönöz az arcodnak.
 • Vezesd be a szalicil sav vagy benzoil peroxid tartalmú készítményeket a napi bőrápolási rutinodba! Az ilyen típusú készítmények még azelőtt eltávolítják a rögöket, mielőtt mitesszerekké formálódnának át.
 • Készítsd el a saját, szódabikarbónás arcpakolásod, ami elnyeli a felesleges faggyú mennyiséget a pórusokból.
 • Használj retinoid krémeket vagy szérumokat a bőrödön. De figyelj rá oda, hogy az ilyen tartalmú készítmények érzékenyebbé teszik a bőrt a napsugárzásra. Szóval ha ilyet használsz mindenképp használj mellé napvédő krémet ha a szabadba mész ki.

Mitesszer kinyomása összefoglaló

A mitesszer kinyomása többnyire biztonságos a legtöbb ember számára. Viszont fontos, hogy ne csináljunk hobbit abból, hogy saját magunknak tisztítjuk meg az arcunkat.

Ha a mitesszereid visszatérőek, azaz rendszeres eltávolítás ellenére is folyamatosan előbukkannak, egyeztess egy bőrgyógyászzal. Ő többféle kezelést is fel tud neked írni a megelőzés és a tiszta arcbőr érdekében.

Clearface

Next Post

Pattanásos hát? Így szabadulj meg tőle!

ked jan 7 , 2020
A pattanásos hát nem a legkellemesebb dolog bárki számára. Elérhetetlen helyen van, viszket, ég és érintésre fájdalmas. A pattanásokat amúgy is elég nehéz kezelni attól függetlenül, hogy a test mely részén alakulnak ki. Sajnos a pattanások kialakulása tovább folytatódik a tinédzser évek elteltével. Az akna egy ember életciklusának bármely szakaszában […]
pattanásos hát