Mitesszer kezelés, hogyan alakul ki a mitesszer?

A mitesszer, (angolul: blackhead) olyan kis pici kitüremkedés a bőrfelületen ami abból alakul ki, hogy a pórusok eltömítődnek szennyeződéssel. A mitesszer kezelés egy rendkívül kellemetlen folyamat. Az angol irodalom azért hívja feketének, mert a bőrfelületenek sötét, fekete színü megjelenést kölcsönöz. A fekete végű mitesszerek az aknés bőrelváltozásnak egy kevésbé veszélyes formája. A mitesszerek általában az arckörnyékén alakulnak ki, de a következő testrészeken is fel tudnak tűnni:

  • Hát
  • Mellkas
  • Nyak
  • Karok
  • Váll

Az aknés bőrbetegség közel 50 millió embert érint Amerika szerte, így az egyik leggyakoribb bőrbetegségek között tartják számon.

Mi okozza a mitesszer kialakulását?

A mitesszerek akkor formálódnak, amikor a bőrfelület pórusai megtelnek majd eltömítődnek szennyeződéssel. Ez a szennyeződés, hétköznapi köz és olajos, zsíros izzadság keveréke. A pórusok pedig a szőrtüszőkhoz tartozó nyílás közvetlen környezetében helyezkednek el. Minden szőrtüsző áll egy szőrszálból és egy faggyúmirigyből, ami faggyút termel. Ez a zsíros anyag azért fele, hogy a bőrfelületet puhán tartsa. Az elhalt hámsejtek keveredve ezzel a faggyúmirigy által kibocsátott anyaggal olyan egyveleget hoz létre, mely eltömítőt a szőrszál kivezető nyílásást. Az termelt anyag nem tud távozni, ezért a bőrfelület alatt kezd el termelődni, és apró kitüremkedések keletkeznek a bőrön.

Ha a kis kitüremekdés bent marad és teljesen elzárja a nyílást, akkor fehérvégű mitesszerek keletkeznek. Ha pedig egy része túllóg és közvetlenül a levegővel lép kapcsolatban, akkor fekete végű mitesszer formálódik. Néhány tényező növeli az esélyét az aknés, mitesszeres bőrfelüet kialakulásának. Ezek a következők:

  • Természetes testi zsíroktermelődése
  • Baktériumok felhalmozódása a bőrön
  • Szőrtüszők írritációja annak következtében, hogy a hámlás nem megfelelő módon történik
  • Hormonális változás, mely menstruáció, fogamzásgátló szedése vagy tinédzser korban bekövetkező esemény
  • Bizonyos hatóanyagok, melyeket különböző gyógyszerek tartalmaznak

Egyes vélemények szerint hatással van az aknés bőrbetegség kialakulására az, hogy mit eszünk és iszunk a hétköznapok során. Tejtermékek illetve olyan táplálékok, amik növelik a vérben lévő cukoszintet hatással lehetnek a pattanások és mitesszerek kialakulására. Tudományos kísérletek viszont még találtak összefüggést a fentebb leírtakkal kapcsolatban. Az ilyen típusú mitesszer kezelés elég nehéz lehet, fontos tudnunk, milyen tünetekkel párosulnak a különböző mitesszer típusai.

Mik a mitesszerek tünetei?

Fekete, sötétes színezettségüknek köszönhetően, könnyen észre lehet venni, amennyiben mitesszerek jelennek meg a bőrfelületünkön. A bőrfelület ilyenkor kicsit megemelkedik, viszont annyira nem mint a pattanások esetében, illetve nem nyomja a bőrünket behálózó idegvégződéseket, így érintése nem érzünk fájdalmat. A gyulladásos pattanások esetében pedig értintésre fájdalmat érzünk, illetve pirosas, sárgás színűek a végződésükben. Az ilyen pattanások kialakulásért a bőrben rekedt bakteréiumok a felelősek, bejutnak a szőrtüszőkbe, és ott fejtik ki negative hatásukat.

Mitesszer kezelés

Házi praktikák

A mai világban rengeteg lehetőség van a mitesszerek otthoni kezelésére. Drogériák, áruházláncok árulnak különböző vénynélküli készítményeket, melyek tisztítják az arcbőrt, ezzel csökkentve  a mitesszerek kialakulásának kockázatát. A készítmények krém, vagy tisztító tonik formájában érhetőek el. Tartalmaznak szalicil savat, benzol-peroxidot és rezorcinolt. Ezek a hatóanyagok elpusztítják a baktériumokat, és elősegítik a hámlást, ezzel eltávolítva a felhalmozódott bőrfelesleget.

Vényre kapható gyógyszerek

Ha az otthoni felhasználású termékek nem javítanak a jelenlegi helyzeten, akkor konzultáljunk bőrggyógyásszal aki javasolhatja erősebb koncentrációjú készítmények használatát. Az olyan gyógyhatású készítmények melyek A vitamin tartalmaznak megelőzik a pórusok eltömődésének kockázatát, illetve gyorgysítják a bőrsejtek regenerálódásást és újbóli kialakulásást. Ezeket a gyógyhatású készítményeket közvetlenül a bőrfelületre kell felvinni, ott fejtik ki hatásukat. Hatóanyagaik között szerepel tretinoin, tazarotin vagy adapalénsó.

Az orvos felírhat egy másféle helyi kezelésű készítményt is, ami benzol peroxidot és antibiotikumot tartalmazhat.  Ha pattanásos vagy cisztás pattanás is társul a mitesszereidhez ez a típusú gyógyszer még hatásosabb is lehet, mint a fentebb említett, enyhébb hatóanyag tartalmú változata.

További információk a cisztás pattanásról

Kézi eltávolítás

Bőrgyógyászok, illetve bőrspecialisták szoktak használni egy olyan kerek hurkos elszívó készüléket, mely eltávolítja az eltömődéseket a pórusokban, megtisztítva azt a jövőben. Miután ez a készülék kinyitja az elzárt pórusokat, a specialist egy apró nyomással eltávolítja a szennyeződés rögöt a bőrfelület nyílásaiból. Kézileg a mitesszer kezelés igen egyszerű lehet, főleg ha specialista segítségét kérjük.

Mikrohámlasztás

A mikrohámlasztási eljárás során a bőrspecialista, egy olyan különleges berendezést használ, aminek a felülete érdes. Ezt finoman a bőrfelülethez érintve lehámlasztja az elhalt hámsejteket. Az ilyen kezelés abszolút nem jár semmilyen fájdalommal, hisz csupán a már amúgyis éllettelen bőrsejteket távolítjuk el. Az eljárás során az a hámréteg kerül eltávolításra, ami az eltömődésért felel.

Kémiai hámlasztók

A kémiai hámlasztó szerek szintén a pórusokban megtapadt rögöket hivatottak eltávolítani, illetve a már amúgyis elhalt hámsejtek válnak le a még élő bőrszövetről. Az ilyen hámlasztási eljárás során, egy kémiai vegyszer kerül fel a bőrre, majd az lehámlasztja a felső réteget maga után hagyva egy puha, új bőrfelületet. Az enyhe típusú kémiai hámlasztók szintén elérhetőek a különböző drogériákban és áruházakban, viszont az erősebb változatuk csak és kizárólag háziorvos vagy bőrgyógyász általt felírt receptre kapható a gyógyszertárakban.

Lézer és fényterápia

A lézeres és fényterápiás kezelés során apró fénynyalábokkal sugározzák a bőrfelületet. Ennek hatására az amúgyis túlműködő faggyúmirigyek lelassulnak és kevesebb mennyiségű olajat fognak termelni. Ezen kívül a fénynyalábnak megvan a lehetősége, hogy a bőrfelületen letelepedett baktériumok teljes mértékben eltávolítsa. Mind a lézeres és fényterápiás kezelés során használt nyalábok hatásosak és effektívek a mitesszerek és pattanások kezelésében. Nem kell megijedni, hisz a kezelés során csak a már amúgyis elhalt bőrsejtek kerülnek eltávolításra, az ép és egészségesek sérülésmentesek lesznek a kezelés során. A mitesszer kezelés egyik leghatásosabb, de ugyan az egyik legdrágább eljárása.

mitesszer ellen
A fényterápiás kezelés akár otthon is elvégezhető

Hogyan előzzük meg a mitesszerek kialakulását?

Ahhoz, hogy meg tudjuk előzni a mitesszerek kialakulásának veszélyét, nem kell egy vagyont költeni, csupán néhány jó tanácsot fogadjunk meg. Változtassunk kicsit az életvitelünkön, és cserébe egy egészséges és szép arcbőrrel tudjuk magunkat meglepni hosszútávon. Fogadjuk meg következő tanácsok közül bármelyiket a hosszú távú mitesszer mentes életért cserébe:

Gyakran mosakodjunk

Mosd meg az arcod közvetlenül, miután felkeltél valamint lefekvés előtt. Alvás közben ugye a szerveztünk tovább termeli a bőrfelületre a faggyút, valamint as baktériumok a lepedőből és az ágyból könnyen bejuthatnak a faggyúmirigyekbe. Fontos megjegyezni, hogy a túlzott arcmosás irritálhatja a bőrt. Ha napi szinten több mint kétszer mosod meg az arcod, kialakulhat egy magasabb szintű bőrirritáció, mely viszketéshez és bőrszárazsághoz vezethet, ami mindenképpen árt a pattanásoknak, mitesszereknek, aknés arcbőrnek. Használj olyan arctisztító tonikokat kenőcsöket, melyek gyengédek a bőrrel szemben, nem írritálják azt, illetve nem pirosítják ki. Bizonyos arctisztító készítmények tartalmaznak antibakteriális hatóanyagú komponenseket, melyek elpusztítják a már a bőrfelületen megtapadt baktériumokat.

Vedd fontolóra, hogy mindennap hajat mosol, különösen akkor ha hajlamos vagy a zsíros hajra. A hajon lévő zsír szintén nagy szerepet tud betölteni abban, hogy elzáródjanak a pórusaid. A tisztálkodást pedig mindenképp tartsd szem előtt, akkor ha zsíros ételt, mint például pizzát eszel. Az arcon megtapadt zsírok az ételből szintén hozzájárulnak a pórusokat eltömítő rögök kialakulásához.

Használj olaj és zsírmentes termékeket

Minden olyan termék, amely olajat, vagy zsírt tartalmaz szintén hatással van a mitesszerek kialakulására. Amennyiben sminkelsz mindenképp olyan terméket válassz, mely ezektől mentes. De testápolók, napvédő krémek szintén tartalmazhatnak zsírokat és olajokat. Ha ilyen összetevőket tartalmazó készítményeket használsz a bőrfelületeden, növeled az esélyét, a mitesszerek és pattanások kialakulásának.

Próbálj ki hámlasztó készítményeket

Bőrradírok, arcmaszkok nagyrésze tartalmaz pici, apró, érdes felületű hámlasztó anyagot. Az ilyen termékeket finoman, a bőr felületéhez masszírozva, azt kapjuk eredményül, hogy az elhalt hámsejtek szépen leválnak az egészséges bőrfelületről és lemosás után teljesen eltávolítódnak a bőrröl. Az ilyen készítmények kiválasztása előtt tájékozódjunk arról, milyen olyan vegyi anyagok képesek a bőrünket irritálni, semi képpen ne vegyünk olyat és ne használjuk őket túlzott mennyiségben.

Elektrmos mitesszer eltávolító

Egyszerű módja a már meglévő mitesszerek eltávolításának, ha egy elektrmos mitesszer eltávolító készüléket használunk. Hasonló ahhoz a készülkhez, melyet a bőrspecialisták használnak a makacs mitesszerek eltávolításához. Itt beszerezheted magadnak is, hogy házilag tudd kezelni az arcodon kialakult apró kellemetlenségeket.

Clearface

Next Post

Mitesszer ellen mi a legjobb megoldás? Főleg ha az állon van?

csü jan 2 , 2020
pattanás az állon