Mitesszer eltávolítás, segít a szódabikarbóna?

A mitesszer eltávolítás során sokszor, többféle problémába is ütközhetünk amíg elérjük a számunkra legmegfelelőbb hatást. A mitesszer az egyik legmakacsabb és legfőbb felelősei a pattanások kialakulásának. Annak ellenér, hogy a mitesszerek elég sok kellemetlenséget tudnak okozni, a Házipatika tudástára szerint is elég egyszerűen meg lehet tőlük szabadulni.

A mitesszerek kezelésének kulcsa, az idő és a türelem. A boltba kapható különböző készítmények gyors megoldásokat nyújtanak, de használatuk időszerűen szükséges. További hátránya, hogy az ilyen készítmények elég sokba kerülhetnek, ezért hosszú távon sokat kell rá költenünk. Fontos, hogy kitartsunk egy bizonyos kezelési metódus mellett. Használhatunk elektromos mitesszer eltávolító készüléket is, de mellé is szükséges, hogy a bőr olajháztartását, és hidratáltságát pótoljuk.

Az otthoni megoldások mint a szódabikarbóna egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miszerint a mitesszerek eltávolítása és sokkal természetesebb módon történik. Ennek ellenére elég sok kivetni valót hagy magad után, hisz szódabikarbónát keveréket teszünk az arcbőrünkre.

Szódabikarbóna mitesszer ellen
Szódabikarbóna

Miért ne használj szódabikarbonátot

A szódabikarbónáról sok online bejegyzés állítja, hogy használatával sokkal természetesebb módon tudjuk a mitesszereket eltávolítani. Elméletben ez az anyag valóban rendelkezik egy bőr kiszárító hatással, ezért ki tudják takarítani a zárt pórusokból az oda felgyülemlett faggyú anyagot és egyéb szennyeződéseket.

A probléma a szódabikarbóna használatával az, hogy ugyan kiszárítja a bezárult pórusokat, viszont az arcbőröd többi területét is amivel alapvetően nem lenne probléma, mitesszer mentes terület.

Néhány felhasználó tapasztalata alapján a kontakt bőrgyulladás, az ekcéma egyik típusának tüneteit vélte felfedezni a használat után. Ez pedig kiütésekhez, viszketéshez és a sebekhez vezetett.

Összességében a szódabikarbóna több kárt tud okozni a bőrfelületen mint hasznot. Hatásos ugyan a mitesszer eltávolításban, viszont a már fentebb is említett mellékhatások károsítják az arcbőrt. Ezért sem érdemes használni bármely bőrfelületen ezt az anyagot.

Mit használj inkább

A szódabikarbóna nem a leghatásosabban vonja ki a pórusokból a kialakult mitesszereket. Sokszor megfeledkezünk róla, hogy miből is állnak a kialakult mitesszerek és pattanások. A pattanások a már kifejlődött mitesszer felületekben történő gyulladások. A mitesszer pedig nem más, mint elhalt hámsejtek (bőrfelület) és olaj, zsír. Sokkal hatékonyabb megoldások is vannak, minthogy házi szódabikarbonát használjuk a mitesszerek kezelésére. Csak ne felejtsük el miből is a mitesszer.

A kezelése és a megelőzése a jövőben kialakuló mitesszereknek abból a folyamatból kell állnia, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől amik eldugítják az arcunkon lévő pórusokat. Mindemellett pedig távolítsuk a felesleges bőrfelszíni zsíros, olajos szennyeződéseket.

Fontold meg a következő kezelések közül valamelyiket, ahelyett, hogy szódabikarbonátot kenj az arcodra.

Szalicilsav vagy BHA-k

A szalicil sav legjobban arról ismert, hogy kiváló ellenszere a nem gyulladásos pattanásoknak (mitesszer és fehér mitesszer keveréke) A sav úgy működik, hogy eltávolítja az elhalt hámsejteket és hatásosan szárítja a többletolajban lévő bőrfelületet, amik a megrekednek a szőrtüszőkben.

Mindamellett, hogy segít a mitesszerek kezelésében, a szalicil sav összességében megújítja az arcbőrt. Ezen kívül pedig nyugtatja a gyulladt pattanásos kinövéseket is.

A BHA-k (béta hidroxid sav) olyanok mint a szalicil sav, kevésbé bőrirritáló hatásúak mint az alfa hidroxid savak, mint például a glikol savak. Ez utóbbi inkább az öregedés gátló készítmények alapjául szolgál és érzékennyé teheti az arcbőröd a napsugárzással szemben.

A szalicil sav elég széleskörűben elérhető. Rengeteg napi használatú arctisztítók, tonikok és hidratálók tartalmazzák ezt az alapanyagot. Tartalmazzák még a különböző pattanás kezelő készítmények és bizonyos arcmaszkok is. Receptre és bőrgyógyász ajánlására pedig szintén elérhetőek a patikákban.

Összességében mindegy melyik típust választod. A legjobb az, ha kis koncentrációjúval kezdünk és később fokozatosan emeljünk a mennyiségét a használatból származó tapasztalatok alapján. Ebből látni fogjuk, hogy milyen koncentrációjú szalicil sav bőrfelületre való feljutása a számunkra kellemes. Ezzel kezelve a mitesszereket, pattanásokat és az arcfelületünket.

A bőr szárítása közben tapasztalhatunk nem kívánt pirosságot és irritációt ezért érdemes 0.5% hatóanyagot tartalmazó készítménnyel kezdeni. A termékek közül pedig olyat válasszunk ami csak egyféle szalicil savat tartalmaz. Többféle esetén megnövelhetjük a kockázatát a különböző mellékhatásoknak.

Citromsav

A citromsav mind a BHA és AHA kategóriába egyaránt tartozik. Az előállításuk különböző citrusos gyümölcsökből történik, ezekből vonják ki ezt a vegyületet. A kivont anyagot kozmetikumok előállítására használják fel, hogy semlegesítse a bőr természetes pH szintjét. Emellett pedig a pórusokba mélyen behatolva, ki tudja szárítani az ott megtapadt olajat és elhalt hámsejteket. Alkalmas mitesszer eltávolítása, illetve a kialakulásának megelőzésére.

Rendszeres használat esetén megszünteti a beragadt pórusokat és természetesen simává varázsolja a bőrfelszínt. Remekül használható más tonikokkal, szérumokká és napi szinten használt hidratáló krémekkel.

Némely drogériában és patikában vásárolható termékekben megtalálható a citromsav mint összetevő, viszont ezek a terméke igen drágák. Folyamatos használatuk fenntartása jelentős költségekkel jár. Egyszeri megvásárlással hozzá lehet jutni egy egyszerű készülékhez, mely élen jár a mitesszer eltávolításban.

Mély tisztító arcmaszkok

A mély tisztító arcmaszkok mindenki számára elérhető egyszerű alternatíva a mitesszerek eltávolításához. Ezek a maszkok általában remekül alkalmazhatóak különböző típusú bőrfelületekre.

Jelenleg a piacon több különbözőféle arctisztító maszk van forgalomban, így elég nehéz a választás. Kezdésnek válasszunk olyat ami agyagot, sarat vagy faparazsat tartalmaz. Ezek a legjobb összetevők a mély tisztításhoz. Kitisztítja a pórusokat, illetve kihúzza a már itt megtelepedett szennyeződés forrásokat.

Az ilyen maszkok bármelyik helyi drogériában megtalálható és rengeteg wellness és kozmetikai központ ajánlja bizonyos kezeléseik során. A legmegfelelőbb maszk megtalálásához valószínűleg többfélét is ki kell próbálni, tesztelni. Ezután tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy melyik típus a legjobb a mi arcbőrünknek.

Összességében nem számít, hogy pontosan mely terméket is fogod a jövőben választani a mitesszer eltávolításhoz. Viszont a használat rendszeressége nem legyen több heti három alkalomnál. Az ennél gyakoribb arcbőr szárítás arcmaszkkal túlságosan száraz bőrfelületet eredményez.

Olajos tisztítás

Bár első hallásra ellentmondhat a józan észnek az olajos arctisztítás, de bizonyított, hogy hatásos a mitesszerek eltávolításában, minden arctípusra egyaránt.

Az ilyen arctisztítás eljárása a következőképpen néz ki. Felvisszük a tisztító olajat a bőrfelületre, majd óvatosan bemasszírozzuk a bőrbe, közben eltávolítva a felesleges szennyeződéseket, smink maradékokat, egyéb kosz forrásokat. A tisztító olaj felvitele után elméletben a mindennaposan használt tonikok, arctisztító folyadékok, sokkal effektívebben tisztítjuk a pórusokat. Ezzel is megelőzve a mitesszerek további kialakulását, illetve a jelenlegi mitesszerek eltávolítását segítve.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden ilyen olaj készül egyformán. Valamelyik szárazabb arcbőrre való, valamelyik pedig hozzáadott hidratáló folyadékot tartalmaz.Némelyik márkák pedig jóval széleskörűbben felhasználhatók. Az ilyen tisztító olajok széleskörűen elérhetőek a hazai piacokon, drogériákban, gyógyszertárakban. Az áruk pedig márkától függően változik. Hosszútávú használatuk kifizetődő lehet, viszont igen költséges. Elektromos mitesszer eltávolítóval sokkal könnyebben gyorsabban és olcsóbban kapunk egészséges, tiszta arcbőrt.

Napi “mikro-hámlasztás”

Ha folyamatosan mitesszeres az orrod, előnyödre válhat az mitesszerek eltávolításában, ha napi szinten használsz szárító és hámlasztó készítményeket. Ezeket gyengéden bemasszírozva a bőrfelületbe, kiszárítja az aktuálisan megtelepedett szennyeződéseket, majd pedig egy egyszerű törölközővel ki lehet őket szedni a pórusokból.

Ezek a készítmények nem a klasszikus értelemben vett napi maszkok vagy abráziók, amit nem is szabad használni napi szinten. Hanem olyan pici gyöngyöket, radírokat tartalmazó tusfürdők, arckenőcsök, amik mikrohámlasztják a külső bőrfelületet. Arra hivatottak, hogy a külső elhalt hámréteget gyengéden eltávolítsák a legfelső bőrszintet. Így megelőzve, hogy azok bejussanak a pórusokba mitesszerek és pattanások kialakulását a későbbiekben.

Az ilyen készítményeket megelőzés céljából érdemes használni, de nem helyettesíti a már meglévő mitesszerek eltávolításának módszereit. Használt elektromos mitesszer eltávolító készüléket, mely kicsi, kompakt, gyors és fájdalommentes. Nem utolsó sorban pedig azonnal eredménnyel jár.

Kerüld el a szódabikarbónát

A szódabikarbóna, elméletileg képes arra, hogy megfelelően kiszárítsa az arcodat ezzel kiszárítva a mitesszereidet is. A probléma azzal van, hogy nem csak az érintett bőrfelület szárítja, ahol a mitesszerek is megtalálhatóak, hanem az ép, egészséges részeket is.

Ez érzékennyé teszi az egész arcbőrt, mindemellett sebezhetővé teszi a túlzott olaj és zsírtermelés miatt. Ezzel fenntartva egy folyamatos száraz arcbőrt.

A szódabikarbóna egyszerűen nem arra lett kitalálva, hogy arcot tisztítsunk vele, mitesszereket, pattanásokat távolítsunk el vele.

Ha pedig már mindent kipróbáltál a mitesszereidre, mégsem jártál eddig sikerrel, próbáld ki a mindennap használható elektromos, vákuumos mitesszer eltávolító készüléket. Illetve keress fel egy bőrgyógyászt abban az esetben ha további tüneteket is produkál a túlzott mitesszeres bőrfelület.

Ők további tanácsokkal tudnak ellátni, illetve fel tudnak írni, különböző gyógyszeres készítményeket is.

Clearface

Next Post

Pattanások, acne, 14 tipp a megelőzésre

csü nov 14 , 2019
mitesszer ellen tippek