Mitesszer ellen mi a legjobb megoldás? Főleg ha az állon van?

A mitesszer ellen rengeteg megoldás létezik. Mielőtt megismernék a kezelésre vonatkozó több lehetőséget tiztázzuk mik is azok a mitesszerek. A fekete mitesszerek (blackheads) a pattanások egy enyhébb változata. Úgy mint a fehér mitesszer kialakulásánál, a fekete mitesszer is akkor alakul ki, amikor a bőr pórusai eltömődnek a túlzott zsíroktól, olajoktól. Amennyiben az arcbőr zsírosabb a kelleténél az elhalt hámsejtekkel együtt egy olyan dugót okoznak a pórusokban, mely bevonza a baktréiumokat is akár. Az ilyen eltömődött pórusokat comedo-nak vagy “bőratkának is szokás hívni.

Ha ez a képződmény közel teljesen el van zárva a bőr felületében, akkor fehér végű mitesszerek alakulnak, ha pedig egy része kint van a bőrön kívül és levegővel találkozik akkor fekete végű mitesszerről beszélünk.

A fekete színt ez a bőrelváltozás nem abból kapja, hogy a bekerül szennyeződés a bőrfelület alá. Hanem a bekerült anyag, ami eltömíti a pórust reakcióba lép a levegővel, ez adja neki a jellegzetes és sajátságos feketés sötét színt, mely a külvilág felé nem kölcsönöz előnyös megjelenést.

Mint ahogyan a pattanások különböző formái is igen gyakoriak az állon, úgy a mitesszerek is nagy rendszerességgel fordulnak elő az arc ezen részén. Ezen kívül az arcbőr bármely részén ki tud alakulni, ahol van szőrtüsző a bőr alatt. Mivel az áll nem látható jelentősen a hétköznapi életben, ezért néhány ember kevesebb figyelmet fordít a tisztán tartására, nem úgy kezeli mind az arcának a többi jelentős, más számára is észrevehető részével.

Manapság rengeteg effektív és hatásos kezelési eljárás létezik a mitesszerek kialakulásának megelőzésére. Vannak házi praktiák is és vannak orvos által javasolt és végzett kezelések. Az orvosi kezelés a súlyosabb elvátozással járó bőrbetegségek során használatos. A következő pár bekezdésben megtudhatod, mi is okozza az állon kialakult mitesszereket és pattanásokat. Ezen kívül hasznos tanácsokat találsz a kezelésük és a megelőzésükkel kapcsolatban.

pattanás az állon
Egy szép állat és elcsúfít egy pattanás

Az állon kialakult mitesszerek okai

Az okok amik a mitesszerek kialakulásáért felelősek az álladon hasonlóak mint amik a pattanásokat is okozzák. A következő potenciális problémák okozzák az arcot csúfító elváltozásokat

Olaj, zsírfelesleg

A testben, a bőrfelület alatt közvetlenül elhelyezkedő faggyúmirigyek felelősek az zsírok és olajok termelésért a bőrön. Bizonyos embereknés előfordulhat, hogy a faggyúmirigyek feleslegesen sok faggyút termelnek, amik elősegítik a mitesszerek kialakulásást.

Baktérium

Egyes személyeknél egy bizonyos baktérium, amit propionibaktériumnak hívnak ki tud alakulni a bőrfelületen és a pattanások kialakulásához vezetnek. Mindemellett nagyban hozzájárolnak a gyulladásos pattanás kialakulásához is.

Eldugult szőrtüszők

Az elhalt hámsejtek és a zsír együttesen eredményez egy olyan képződmény mely képes a pórusokba betapadni, eldugítva azt. Ez akkor tud kialakulni amik egy kisebb góc csapdába esik a póruson belül, és a folyamatos faggyú termelés egyre nagyobbá duzzasztja azt.

Hormonok

Általános tény, hogy az állon lévő pattanások kialakukásának egyik legfőbb okozója a hormonális változás. Viszont a mitesszerek kialakulásában nem feltétlen játszik szerepet, ennek bebizonyítása még nem történt meg, de előfordulhat, hogy szerepet játszhat a mitesszerek kialakulásánál is.

Súrlódás

Az olyan súrlódás, dörzsölődés, és egyéb hatások melyek folyamatosan igénybe veszik az állad okozhatják a mitesszerek kialakulását. Például bicikli sisak vagy az áll folyamatos dörzsölése nem csak elősegíti a bőrfelület leválását, de baktériumok és kerülhet a bőrfelület alá. Az ilyen típusú acknét mechanikus aknéknak nevezzük.

Mi okozza a fekete mitesszereket az állon és az orron?

A mitesszerek okozói függetlenek attól, hogy a testfelület melyik részén alakulnak ki. Ha az orrodon vagy az álladon mitesszerek vannak akkor nagy valószínüséggel a következő problémkkal rendelkezel:

 • Túlzott faggyú termelés
 • Eltömődött szőrtüszők

Mitesszer eltávolítás az állról

Mivel a fekete és fehér mitesszerek az aknés, pattanásoknak egy enyhébb változata, ezért kezelésük igen egyszerű. Sok megoldás létezik, melyeket otthon is könnyen lehet alkalmazni.

A következő tippek közül bármilyeket is alkalmazod egy dolgot mindenképp tarts szemelőtt. Legalább 8-12 hetet adj az eredmény látható változatának. Főleg ha felületi szinten valamilyen vitaminos kenőcsöt használsz. Ezek a készítmények A vitamin egyik típusából készülnek és megakadályozzák pórusok eltömődésést.

Ha ezután az idő után se látsz látható eredményt a mitesszerekkel szemben, konzultáj a háziorvosoddal vagy bőrgyógyásszal.

Otthoni megoldások a mitesszer ellen

Az otthon használt kezelések, készítmények, eszközök a következőek lehetnek a mitesszer ellen:

 • Benzoil-peroxid-ot tartalmazó arckezelő készítmények. Benzoil peroxid segít abban, hogy megszabadulj a jelenlegi mitesszereidtől, illetve a jövőben kialakuló mitesszerek meggátlásában is védelmet ad.
 • Szalicil sav. Rengeteg szalicil savat tartalmazó készítmény közül lehet manapság választani a helyi drogériákban, és a nagyobb áruházláncok kozmetikai osztályain. Az ilyen készítmények segítik az eltömődött pórusok kitisztulását.
 • Differin gél. Mivel az ilyen típusú helyi retionid készítmények csodákra képesekt a pattanások kezelésére, nem csoda, hogy a mitesszerek kezelésénél is javasolják. Az ilyen kenőcsöknek nagyjából 3 hónap szükséges a hatásuk kifejtéséhez. Ezen kívül pedig lehet megelőzésre is használni a pattanásokkal szemben. Fontos, hogy kezelés során mindenképpen rendszeresen használjuk. Ha csak akkor visszük fel a bőrfelületre, ha megjelennek a mitesszerek, nem fogunk megfelelő hatást elérni.
 • Elektromos mitesszer eltávolító. Az ilyen egyszerű elektromos eszköz vákummal szívja ki azokat a dugót okozó gócokat, amik befészkelik magukat a bőrfelület alá. Gyengéd és fájdalommentes, és rengeteg pénzt lehet vele megspórolni.

Orvosi kezelés mitesszer ellen

Ha az otthoni praktikák közül nem válik be egyik se, és nem szűnnek meg a mitesszerek az álladon, egy orvos biztosan tud segíteni. Több különböző orvosi eljárás is létezik a mitesszerek kezelésére. Ezek a következők:

 • Helyi bőrfelületi kezelés. Némely készítmények képesek arra, hogy elpusztítsák a baktériumokat, kiszabadítsék az eltömődött pórusokat, csökkentsék a bőr faggyú tartalmát, vagy esetleg mind a hármat is hatásosan végzik. A vényre kapható készítmények olyan hatóanyagokat tartalmaznak mint a boltba vásárolt kenőcsök és krémek, de egy jóval erősebb hatásosabb mennyiségben. Egy bőrgyógyász mindenképpen tud tanácsot adni, illetve feltudja írni a szükséges gyógyszert, melyet a gyógyszertárban lehet kiváltani.
 • Hormonális fogamzásgátló. Némely fogamzásgátló tabletta készítmények, amik természetesen a gyógyszerészeti kamara által vannak jóváhagyva segítenek a pattanások, aknék kezelésében. De természetesen ennek is időt kell adni a szedés során, mint egy antibiotikumnak.
 • Kémiai hámlasztók. Az ilyen hámlasztók egy jó megoldást nyújtanak az eldugult pórusok és elhalt hámsejtek eltávolításával szemben. Kémiai úton a bőrfelület legfelső rétegét lehámlasztják, ezzel távolítva el a felesleges a bőrfelületről. Hátrahagyva egy sokkal finomabb bőrfelületet. Az ilyen hámlasztókat csak és kizárólag bőrgyógyász javaslatára használjuk.
 • Lézeres és fény terápia. Ugyan kutatások még bizonyítják a hatásosságát a fény és lézeres terápiáknak, de vannak már eredmények és összefüggések az alkalmazás és a mitesszerek mennyiségének csökkenése között.

Mitesszerek megelőzése

Van egy pár módszer a mitesszerek kialakulásánák megelőzésére, amennyiben azok az állon jelentkeznek:

 • Gynegéden most meg az arcodat felkelés után és mielőtt lefekszel aludni. Mindamelett, hogy egészséges arcbőrt ad neked napközben, eltávolítja a felesleges “törmeléket” amik hozzájárulnak a pórusok eltömődéséhez, pattanások, mitesszerek kialakulásához. Viszont a napjában több mint kétszeri arcmosás bőrirritációt okozhat, ami viszketéshez, a pattanások, mitesszerek könnyeb kialakulásához vezet.
 • Bizonyosodj meg róla, hogy azok a készítmények amit az arcodra használsz, nem okoznak pórus eltömődést. Smink készítmények, naptejek, testápolók és egyéb arcra felvitt készítmények amik zsírt tartalmaznak hozzájárulhatnak a mitesszerek kialakulásához. Vásárlásnak figyeld az összetevőket. Az olyan termékek, melyek olajmentesek, legkevésbé okozzák a jövőbeni mitesszerek kialakulásának kockázatát.
 • Ne piszkáld az arcod, és ami nagyon fontos, ne nyomkodd a már meglévő pattanásaidat és mitesszereidet.

Végszó

Az áll egy elég gyakori része az arcnak, ahol a mitesszerek nagy mennyiségben szoktak előfordulni. Ugyan eléggé frusztráló tud lenni a jelenlétük, de ezt leszámítva teljes mértékben ártalmatlanok. Az otthoni lehetőségek javarészt segítenek a már kialakult mitesszerek eltüntetésében, ezért érdemes mindenképp ezekkel kezedni.

Ha az otthoni kezelések, krémek, mitesszer eltávolító készüléket nem hozzák meg a kívánt eredményt 12 hét leforgása alatt, akkor mindenképp érdemes szakorvos véleményét kikérni a továbbiakban. Többféle orvosi eljárás közül tudunk választani, melyek bizonyítottan eredményesek a mitesszerek eltváolításában, és az újbóli kialakulás megelelőzésében.

Clearface

Next Post

Mitesszer kinyomása lépésről lépésre

hét jan 6 , 2020
mitesszer kinyomása