Mitesszer a fülben. Hogyan keletkezik, hogyan kezeljük?

A mitesszerek bárhol ki tudnak alakulni

De mi van akkor ha a mitesszer a fülben és annak környékén jelenik meg? A mitesszerek az akne egyik formájaként is szokás emlegetni, hisz a mitesszerek előbb utóbb teljesen eltömítik a bőr pórusait, gyulladásos bőrbetegséget . De mi

Más típusú pattanások, mint például a cisztás pattanás esetében jelen van bakteriális fertőzés, ezzel szemben a mitesszereknél nincs ilyenről szó. Kialakulásának oka, hogy a túltermelt faggyú és az elhalt hámsejtek egyfajta masszává alakulva eltömítik a bőr pórusait. A pórus felső része a tömődés ellenére részben nyitva marad, nem zárul be teljesen, és a eltömődést okozó anyag oxidálódik a levegőn. Ez okozza a sötétes, fekete színű megjelenést.

A mitesszerek többnyire a test “T” zónájában fordulnak elő a leggyakrabban (nyak, orr, homlok), de képződhetnek szinte bárhol a test felszínén. A füleid egy elég kedvező helyszín lehet ezeknek a kis fekete pontoknak, mivel a mindennapos tisztálkodás során az ember elsősorban az arcának a tisztaságára koncentrál.  Természetesen mindenki megtisztítja a fülét fürdés közben, viszont a reggeli arcmosásnál sokszor kimaradhat a fül megfelelő tisztán tartása és kezelés.

Minden ember rendelkezik faggyúmirigyekkel, ráadásul ezek a sejtek elengedhetetlenek a természetes bőrhidratáltság elérésében. A faggyúmirigyek elég sok problémát tudnak okozni akkor, ha a zsírtermelésük jóval magasabb az elvárt mennyiségnél. Ekkor faggyútöbbletet termelnek, ami kikerül a bőrre, ez pedig megfelelő tisztálkodás hiányában táptalajt ad a jövőben formálódó mitesszerek számára. A túlműködés igen gyakori az emberek körében, ezért ez az elsődleges felelőse a mitesszerek kialakulásának okai között. A fülben lévő kialakulása pedig egyszerűen annak köszönhető, hogy a haj és a fül mögötti részeket könnyebben zsírosodnak. Ezen kívül pedig a mindennapos tisztálkodási szokásokból sokszor kifelejtődik.

De ezen kívül további tényezők is vannak, amik szintén növelhetik a kockázatát a mitesszerek kialakulásának. Ez értendő a mitesszer a fülben jelenségre is. További okozó tényezők lehetnek:

Mitesszer a fülben, mi okozza?

 • Hormonzavar
 • Gyógyszerek mellékhatása
 • Stressz
 • Családi előzmény, hajlam

Mindamellett a fehér végű mitesszerek szintén az eltömődött pórusokban alakulnak ki, de a végük zártan helyezkedik el. Ezért nem oxidálódik, és színét tekintve fehér, szemben a levegővel érintkező fekete végű mitesszerekkel szemben.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Ugyanazokat a lépeseket kell tenned az eltávolításnál ha a mitesszer a fülben van jelen, szemben azzal mintha csak az arcodon, vagy egyéb testrészeden jelentkezne. A különbség csupán annyi, hogy a bőröd a füledben sokkal érzékenyebb és nem látod ezt a területet a tükörből könnyedén.

A következetesség szintén fontos, hisz a napi tisztálkodási ciklusodból könnyen ki lehet felejteni a kevésbé látható területeket.

1. Mosd meg rendszeresen a füledet

Az egyik legjobb módja, hogy eltávolítsd a felesleges szennyeződéseket és zsírokat a füledből, ha rendszeresen mosod őket napi szinten. Ezt könnyen megoldhatod a napi zuhanyzás közben, mellé pedig használj alkalmanként arctisztító készítményeket. A tisztításhoz használhatod simán csak az ujjadat, de ajánlott egy kis vattapamacs használata, hogy semmi esetre se okozzunk fülsérülést.

Kerüld a túlzott fülpiszkálást, felsértheted a bőrödet vele, érzékennyé válik és hajlamosabb a pattanások kialakulására.

2. Hámlaszd a bőrfelületet

Valószínűleg tisztába vagy vele, hogy a hámlasztás jót teszt az arc és testbőrnek egyaránt. Ugyanis eltávolítja az elhalt hámsejteket, amik fakóvá teszik a bőrödet, illetve eldugíthatják a pórusaidat. Ez vonatkozik a füledre is. Gyengéden hámlaszthatod a fül körül lévő terület hetente egyszer. A legjobb ha ezt a folyamatot fürdés közben végzed. A hámlasztó krémet vidd fel az ujjaid segítségével, majd gyengéden masszírozd be a bőrödbe.

3. Használj pattanás elleni krémet

Bizonyos vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények amiket pattanások kezelésére ajánlanak, segíthetnek abban, hogy kihúzzák a tömődőseket okozó mitesszereket a fülben és a közvetlen környezetében. A Szalicil sav egy nagyon jó összetevő arra, hogy kitisztítsa a pórusaidat és eltávolítsa a felesleges, elhalt hámsejteket. Más egyéb pattanást kezelő készítmények amikben benzoil-peroxid van, szintén hatásosak tudnak lenni. A szalicil sav több pattanás elleni készítményben is megtalálható. Pórus összehúzók, arctonikok azok a terméktípusok amikben a legjellemzőbb, de más, egyéb arctisztítók gyakori összetevője. Amikor szalicil sav tartalmú készítményt használsz, mindenképp építsd be a napi tisztálkodási szokásaid közé, azon belül is a fürdés fázisába.

Használhatod az általános tisztító tonikodat is, mely után alkalmazhatod a pórus összehúzót, melyet kezdésként naponta egyszer felkelés után használd. Amennyiben nem tapasztalsz negatív mellékhatást, úgymint bőrirritációt, akkor akár két alkalommal is felviheted napi szinten. Használat közben a készítményt vidd fel gyapjú pamacsra, majd finoman használd a füleden.

4. Eltávolító eszközök

A makacs mitesszerek ellen a legvégső megoldás lehet az eltávolító eszközök használata. Ahelyett, hogy kézzel, körömmel próbálnád meg kinyomni a fülben lévő mitesszereket, érdemes lehet beszerezni olyan eszközt amire kifejezetten ezt a célt szolgálja. Ilyen eltávolítók használata azért megfelelőbb, mert nem hagynak nyomot a bőr felületén, szemben azzal, ha körömmel próbáljuk meg eltávolítani.

mitesszer a fülben, kellemetlen lehet
A mitesszerek kialakulása a fül környékén kellemetlen

Ennek ellenére, még a legprofibb besorolású mitesszer eltávolító eszközök használata is nehézkes lehet, amikor a közvetlenül a fülön kell azokat használni. A következő folyamatok és előkészületek betartása megkönnyítheti ezt:

 1. Meleg vízzel átitatott vattakoronggal puhítsd fel az eltömődött pórusokat.
 2. Használj steril mitesszer eltávolító eszközt, majd a hurkos végét nyomd a mitesszeren körbe. Finoman mozgasd végig a mitesszere körül a sikeres eltávolításhoz.
 3. Fontos, hogy az eszközt ne a mitesszerhez nyomd, hanem a hurkos vége zárja körbe a mitesszert, ellenkező esetben felsértheted a bőrödet.
 4. Mosd meg a füledet és fertőtlenítsd miután eltávolítottad a mitesszert.

Mikor menj el bőrgyógyászhoz?

Habár az otthoni mitesszer eltávolítási módszerek bizonyos esetekben és bizonyos embereknél hasznosnak tudnak bizonyulni, némely esetben azonban sajnos nem járnak sikerrel. Ha a mitesszer a fülben alakul ki, vagy a fül közvetlen környezetében kiterjed a jelenléte, szükség lehet, hogy bőrgyógyász segítségét kérjük a megfelelő kezeléshez.

A bőrgyógyász több módon is tud segíteni a fülben lévő mitesszerek eltávolításában. Professzionális eszközei segítségével biztonságosan tudja azokat eltávolítani. Mindemellett sokkal jobban látja, hogy a fül melyik részét kell kezelni, hisz otthon nincs lehetőséged arra, hogy te magad lásd és végezd is el a tisztítást.

Ha a mitesszerek időről időre visszatérnek a fül és az arc környékére, bármilyen kezelés ellenére, a bőrgyógyásznak megvan a lehetősége, hogy olyan gyógyszert írjon fel neked receptre, melynek hatásossága jóval nagyobb, mint a boltba kapható termékek. De ne feledd, ezek a készítmények érzékennyé tudják tenni a bőrt a napsugarakkal szemben, ezért mindenképp használj napvédő krémet, ha a szabadba mész a kezelés alatt.

Mitesszer a fülben, megelőzés

Egy másik módszer a mitesszerek eltávolításában az, ha egyszerűen csak megtesszük a megelőző lépéseket, ami még a kialakulás lehetőségét is meggátolja. Olyan lépéseket kell csupán betartani, mint a fül és környékének tisztán tartása a felgyülemlett faggyú és zsírfeleslegtől. A kezelések nagy része nem a már meglévő mitesszerek eltüntetésében segít, hanem a későbbi kialakulásban. A következő lépéseket mindenképp fontold meg, ha szeretnéd, hogy a mitesszerek a jövőben ki se alakuljanak a füleden:

Mit tegyél:

 • Mosd meg a füledet minden nap. A felesleges faggyú és zsír eltávolítása csökkenti az eltömődött pórusok mennyiségét a területen.
 • Moss hajat napi szintű rendszerességgel. Ez megakadályozza a haj zsírosságából adódó szennyeződéseket. A haj azon része, ami közvetlenül a fül környékén található meg, hajlamos rá, hogy a napközben összeszedett koszt átjuttassa a fülre és annak környezetére. Ha nincs túlságosan hosszú hajad, vagy nincs lehetőséged a hajmosásra, használj száraz sampont, és kösd össze a hajadat, hogy ne érje a füledet.
 • Tisztítsd meg azokat az eszközöket heti rendszerességgel, amik közvetlen kapcsolatban vannak a füleddel. Ezek lehetnek a fülhallgató, mobiltelefon, és egyéb más eszközök, amik érintkezhetnek a füleddel. Az alváshoz használt párna és ágyneműhuzat kimosásának rendszeressége is igen fontos ebben a témában.
 • Használj olyan termékeket, melyek nem segítik elő a mitesszerek kialakulását a fülön.  Ha alkalmanként használsz testápolót, vagy napvédő krémet bizonyosodj meg róla, hogy azok a termékek nem komedogén típusúak. Ezzel is nagyban hozzá tudunk járulni a mitesszerek kialakulásának megelőzéséhez.
 • Kerüld el a mitesszerek nyomkodását a fülben. Ne piszkáld őket a körmöddel vagy az ujjaddal. Ellenkező esetben bőrirritáció tud kialakulni, ami viszketéshez hegesedéshez vezethet.
 • Ne használj több mitesszer elleni kenőcsöt az ajánlottnál. A fül környékén lévő bőrréteg jóval érzékenyebb és hajlamosabb az irritációra abban az esetben ha túlzott mértékben használjuk ezeket a készítményeket. Továbbá, ha túlságosan szárítod a bőrödet, akkor a faggyúmirigyek a bőrödben válaszreakcióként több faggyút fognak termelni, ami további mitesszerek kialakulásához vezetnek.

Clearface

Next Post

Ágyi poloska csípés tünetei, kezelése, megelőzése

pén jan 17 , 2020
Ágyi poloskáról általánosan Az ágyi poloska egy kis méretű rovar, ami emberi és állati vérrel táplálkozik. Megtudnak bújni az ágyadban, szőnyegben, kanapéban és egyéb helyeken, még akár a ruháidban is megtelepednek. Többnyire éjszaka aktívak, akkor táplákoznak belőlünk mikor alszunk. Rémisztő, de nem kell megijedni tőlük. Megfelelő intézkedésekkel az ágyi poloskák […]
ágyi poloska