Gyulladt pattanás a bőrön? Így szabadulj meg tőle!

Mi is az a gyulladt pattanás?

A pattanások különböző formákban tudnak testet ölteni. De egy dolog közös minden fajtájában: akkor alakulnak ki, ha a bőrön lévő pórusok eltömődnek. Azok az anyagok pedig, amik pedig ezt az eltömődést okozzák, idézik elő a sima vagy gyulladt pattanás kialakulását.

A gyulladt pattanást több dologból tevődik össze. A pórusok a mélyükben vannak eltömődve baktériumokkal, faggyúval, zsírokkal és elhalt hámsejtekkel, bőrszövettel. A felszínen ez bőrpírt, duzzanatot és pirosságot eredményez. Egy bizonyos baktérium az úgynevezett Propionibacterium acnes okozhatják a pattanások begyulladását. A be nem gyulladt pattanásokat szokták még comdeonal aknénak is nevezni, ami közel helyezkedik el a bőr felületéhez, viszont nem szennyezett baktériummal.

A következő pár sorban a gyulladásos pattanás különböző típusait ismerheted meg, valamint a hozzájuk tartozó leghatásosabb kezeléseket.

Milyen különböző típusai vannak?

A gyulladt pattanás különböző típusai eltérő kezeléseket igényelnek. Ezért fontos, hogy a megfelelő kezelés kiválasztásához mindenképp be tudjuk azonosítani, milyen gyulladt pattanással van is dolgunk.

A főbb típusok között szerepelnek:

 • Gyulladt comdone: Ezek dúzzadt feke és fehér mitesszerek.
 • Papulák: Olyan pici dudorok, melyek piros színnel jelennek meg a bőrön. Belül pedig gennyes váladékkal vannak tele.
 • Pusztulák: Hasonlóak a fentebb említett papulákhoz, viszont méretüket tekintve sokkal kisebbek.
 • Nodulák: Ezek a kicsi, gennyel töltött hólyagocskák a bőrfelület alatt helyezkednek el.
 • Ciszták: A ciszták a legsúlyosabb változata a gyulladt pattanás típusai közül. Úgy mint a nodulák, a bőrfelszín alatt húzódnak meg és gennyel vannak tele. Méretüket tekintve elég nagyok és érintésre fájdalmat okoznak. A cisztás pattanás eltávolításáról itt olvashatsz többet.

A gyulladt pattanás leggyakoribb előfordulási helye az arcbőr és környéke, viszont egyes esetekben a további testrészeken is kitudnak alakulni:

 • Nyak
 • Mellkas
 • Hát
 • Felső karok
 • Törzs

Gyulladt pattanások kezelése

A gyulladt pattanások idővel el tudnak terjedni és hegesedést idéznek elő a bőrön, ezért fontos, hogy ha ilyet fedezünk fel a testünkön minél hamarabb kezdjük meg annak kezelésést. Attól függően, hogy milyen típusú is a gyulladt pattanásunk, a bőrgyógyász elsősorban a házi praktikák közül fog valamit javasolni, még mielőtt komolyabb gyógyhatású készítményeket írna fel.

Beszélj vele mindenképp és beszéljétek át, hogy következő lehetőségek közül mi az amit neked ajánl. Bármelyik kezelési típus mellett is tedd le szavazatot, mindenképp tartsd észben, hogy a kezelések eredményességéhez egy pár hét eltelte szükséges. Így tudja a kezelés a legjobban kifejteni a hatását.

Házi kezelések gyulladt pattanás ellen

Jelenleg a piac rengeteg olyan termékkel van ellátva, amikkel könnyen lehet a gyulladt pattanásokat kezelni otthon saját kezűleg. Alább találod azokat az összetevőket amiket tartalmaznak a különböző a termékek:

 • Benzoil-peroxid. Ez az összetevő leghatásosabb abból a szempontból, hogy eltüntetni a pórusokba betapadt pattanásokat amik akár baktériumokkal is meglehetnek fertőződve, továbbá csökkenti a kialakult gyulladás mértékét. Szárítani tudja a bőrt, ezért érdemes kezelés alattapró pontokban felvinni arra a területre, ahol el akarjuk érni a kívánt hatást. Szalicil sav. A szalicil savnak hámlasztó hatása van. Ez azért jó, mert eltávolítja az eddigi elhalt hámszöveteket a bőr felületéről és kitisztítja a már pórusokba betapadt bőrmaradványokat is. Mindezt a pórusok mélyebb részeiről is. Másik előnyös hatása, hogy eltávolítja a gyulladt pattanásokat fokozatosan és használatával megakadályozza azok jövőbeni, újbóli kialakulását. Használat során nyugodtan használd az egész bőrfelületeden, de időközben használj hidratáló krémet is, mivel enyhén szárítja a bőrt.
 • Kén. Ezt az összetevőt sok pattanás kezelő készítményben meg fogod találni, de legjobban az enyhébben gyulladt pattanásokra a leghatásosabb. Ugyan a súlyosabban gyulladt pattanásokkal szemben nem eléggé hatásos, de kárt nem okozol a használatával.

Kezdésnek használj olyan tisztálkodó szert ami tartalmaz szalicil savat és használj benzoil-peroxidot pontszerű kezelésre. Szükség lehet több hónapra is, miután beleépíted ezeket a napi tisztálkodási rutinodba, de eredményt fogsz felfedezni. Ne felejtsd el, a gyulladt pattanások kezelése nem mindig eredményes a boltban vásárolható vény nélküli készítményekkel. Ha három hónapon belül nem tapasztalsz változást mindenképp konzultálj orvossal, aki receptre kapaható gyógyszer tud felírni.

Gyógyszeres készítmények

A tüneteid függvényében, a bőrgyógyász ajánlhat egy vagy több vényre kapaható gyógyszer használatát, helyi kenőcsöket, tablettákat. Ezek a következők lehetnek:

 • Helyi retinoidok. A retinoidok egy erős A vitamin származékok, amik eltüntetik az elhalt hámsejteket. Miközben előfordulhat, hogy találkozhatsz vele olyan öregedésgátló krémek összetevői között, de ezek gyengébbek szemben azokkal, amiket receptre lehet kapni. Az ilyen készítmények a leghatásosabbak a gyulladt pattanásokkal szemben. Használatakor bőrhámlást és bőrpírt tapasztalhatunk. Ezen kívül pedig érzékennyé teheti a bőr az UV sugárzással szemben. Ha ilyen összetevőt tartalmazó készítményre esik a választásod, mindenképp használj napvédő kémet is mellé.
 • Izoretinoin. Szintén A vitamin származék, de szájon át bevehető gyógyszerként lehet vele találkozni. Az egyik legerősebb gyógyszer amit pattanások ellen lehet felírni. Elég széles mellékhatási skálával rendelkezik, ezért csak szélsőséges és szükségszerű esetekben szokták javasolni a használatát. Az ilyen esetek során a pattanás egy gyulladt cisztás pattanás, ami nem reagál a retinoidos kezelésre. Mindenképpen tartózkodj az izoretinointól, ha terhes vagy, illetve a közeljövőben teherbe kívánsz esni. Mindemellett szoptatós anyák számára se javasolt a használata.
 • Antibiotikum tabletták. Ha a bőrgyógyászod Propionibaktérium pattanásra gyanakszik a bőrön lévő kifakadások vizsgálata során, valószínűleg antibiotikumot fog neked felírni. Ezek a gyógyszerek arra hivatottak, hogy a baktériumokat szabályozzák. Ugyanis ezek a baktériumok el tudnak terjedni közvetlenül a területen ahol a fertőzést okozták.
 • Helyi antibiotikumok. A gyógyszeres antibiotikumok esetében a kúrák hosszúsága igen limitált, hisz több mellékhatása is ismert a test többi területén. A helyi antibiotikus esetében pedig akár napi kétszer is alkalmazható akár két hónapon keresztül. Hátrányuk viszont, hogy nem olyan erősek mint a tablettás változataik, ezért a legjobbak a kevésbé súlyos gyulladt pattanások kezelése, amikbe beletartoznak a nodulák, pusztulák vagy papulák.
gyulladt pattanás ellen gyógyszeres kezelés
Gyulladt pattanás ellen gyógyszeres kezelés

Hormonális kezelés

Némely esetben a pattanások rendellenes hormonális viselkedés során keletkeznek. Ezekben az esetekben az orvos hormontermelés csökkentő gyógyszer tud neked felírni. A fogamzásgátló tabletták tudnak segíteni bizonyos nőknél, akinél a szabályozott hormonális működés során kevesebb pattanást figyelnek meg magukon, amikor a gyógyszert szedik. A Spironolakton egy anti-adrogén szer, ami segíteni tud a nodulák és a cisztás pattanások esetében, amik magas androgén szint mellett szoktak jelentkezni.

Bőrápolási tippek gyulladt pattanás ellen

Nincs olyan pattanás kezelés ami működni fog annak ellenére, hogy a bőrödet nem ápolod megfelelően. Kövesd a következő tanácsokat ahhoz, hogy a legtöbbet tudd kihozni a kezelésekből:

 • Mint említettük, a aknés pattanások kinyomása sem egy jó döntés, különösen akkor ha gyulladt pattanásról van szó. A kinyomással, piszkálással tovább tudjuk a benne lévő fertőzést tovább terjeszteni a bőrfelület további részére. Emellett a gyulladást tovább fogja növelni, erősíteni a fájdalmat és a jelentkező bőrkipirosodást.
 • Mosd meg gyengéden az arcodat felkelés után és lefekvés előtt is és használj gél alapú tisztító folyadékot, arctonikot.
 • Azonnal tusolj le edzés után. Az edzés során kiizzadt folyadék rá tud tapadni a bőrre, és a levegőben és talajon lévő szennyeződést magába tudja szívni. Ezek eltávolítása ezért fontos, hogy még a lehetőséget se adjuk meg a pórusok eltömődésére és a bakteriális fertőzésre.
 • A napi tisztálkodás rutint folytasd zsírt nem tartalmazó testápolóval, annak ellenére, hogy rendellenesnek tűnhet. Tisztálkodás során szárítod a bőrt, ezért ha kihagyod ezt a lépést, túlságosan száraz bőrt kaphatsz a tested különböző részein. Ezért a faggyúmirigyeid reakcióként még több faggyút fognak termelni, ami zsírtöbblet termeléshez vezet, ami pedig több pattanáshoz.
 • Használj fényvédő hidratáló krémet. Mindamellett, hogy védi a bőrt a káros napsugárzástól, egy szükséges használati tényező, amennyiben helyi retinoidokat használsz a gyulladt pattanás kezelésére, hisz ez alapvetően teszi érzékenyebbé a bőrödet.
 • Amennyiben sminket használsz nap mint nap, törekedj arra, hogy a sminkészléted olyan termékekkel töltsd fel amik nem tartalmaznak zsírt vagy olajat. Így nem tudja eltömíteni a pórusaidat. Valamint mindenképp figyelj oda, hogy távolítsd el a felvitt sminket lefekvés előtt.

További tippeket olvashatsz egy korábbi cikkünkbe itt

Élet a gyulladt pattanással

A begyulladt pattanások kezelése néha lehetetlen feladatnak tűnik. Ha te is szenvedsz tőle, akkor kezdj el használni a boltokban kapható arcápolási készítményeket, amik olaj és zsírmentesek. A kezelést folytasd több heten keresztül és mindenképp tarts ki mellette, akkor tudsz igazán eredményt ellérni a pattanásokkal szemben. Ha ez idő után nem tapasztalsz kézzel fogható eredményt, konzultálj mindenképp egy bőrgyógyásszal. Jópár erősebb hatóanyagú, receptre felírható gógykészítmény van jelenleg a piacon. Ezek mindenképpen fognak segíteni, igaz költségesebbek mint a házlag is elvégezhető kezelések.

Clearface

Next Post

Mitesszer a fülben. Hogyan keletkezik, hogyan kezeljük?

ked jan 14 , 2020
A mitesszerek bárhol ki tudnak alakulni De mi van akkor ha a mitesszer a fülben és annak környékén jelenik meg? A mitesszerek az akne egyik formájaként is szokás emlegetni, hisz a mitesszerek előbb utóbb teljesen eltömítik a bőr pórusait, gyulladásos bőrbetegséget . De mi Más típusú pattanások, mint például a […]
mitesszer a fülben, kellemetlen lehet