Fertőzött mitesszer

Mik azok a mitesszerek?

A mitesszerek egyfajta nem-gyulladásos pattanások , azaz a bőr felületéhez közelebb fejlődnek ki, és nem nincsenek baktériummal megfertőzve. Ezek akkor fordulnak elő, amikor az elhalt bőrsejtek és az olaj (faggyú) által létrejött keverék csapdába esik a pórusokban. De hogy tud kialakulni a fertőzött mitesszer?

Noha nem hajlamosak az elfertőződésre, a mitesszerek megfertőződhetnek, ha valamilyen külső környezeti hatás bejuttatja őket a bőr alá. A mitesszerek kinyomása közben a környező hámsejteket eltávolíthatjuk a körmünkkel, ezzel eltávolítva azt a védő gátat a pórusok körül, amik védelmet nyújtanak. Így a baktérium be tud jutni a bőr alá és fertőzött mitesszerek alakulhatnak ki.

ferőzött mitesszer
A fertőzött mitesszer kialakulása sokkal valószínűbb, ha kézzel piszkáljuk

Fertőzött mitesszer kialakulásának okai

Ha a mitesszerek nem fertőzöttek, úgy néznek ki, mint egy kis dudor, sötét ponttal a közepén.

Ha elfertőződik a következőket vehetjük észre:

  • kipirosodás
  • duzzanat
  • fehér vagy sárgás színű, gennyes váladék

Egyes esetekben az érintett terület nagyobb lesz, ami fájdalmas lehet. A fertőzés átterjedhet a közeli pórusokra, és széles körben elterjedhet ezzel pattanások sokaságát előidézve.

Mi okozza a fertőzött mitesszereket?

Minden pórus alatt faggyúmirigyek vannak, amelyek olajat választanak ki. Ha zsíros bőrrel rendelkezünk, ezek a mirigyek jóval aktívabbak lehetnek. Amikor az olaj összekeveredik a bőr felületén lévő elhalt hámsejtekkel, akkor bennragadhat a pórusokba, ezzel vezetve a mitesszerek kialakulásához.

Ha megpróbáljuk a mitesszereket kinyomni, akkor kitesszük a bőrünket a bakteriális fertőzésnek. A baktérium közvetlenül a kezünkről juthat be, ezzel létrehozva a fertőzött mitesszereket.

Hogyan kezeljük a fertőzött mitesszert?

A fertőzött mitesszer nem mindig kívánja meg az orvosnál tett látogatás szükségességét. De ha makacs arcot csúfító képződménnyel van dolgunk, ami láthatóan tovább terjed, szükség lehet vényköteles antibiotikum használatára. Ez a fertőzés súlyosságától függően lehet szájon át bevehető vagy helyi változat. Az antibiotikumok segítenek leküzdeni a fertőzést okozó baktériumokat, és csökkentik az általános gyulladást.

Ha hajlamos vagy a gyulladásos és fájdalmas pattanások és mitesszerek kialakulására, az orvosod a retinoidok használatát is javasolhatja. Az A-vitaminból származó összetevőkből készült retinoidok csökkentik a gyulladást és megakadályozzák az elhalt hámsejtek és szennyeződések pórusokba való megtapadását. Ha használni kezdesz ilyesfajta készítményt, szerezz be fényvédő krémet is hozzá, ugyanis a bőröd érzékenyebb lehet a napsugárzásra.

Ha fertőzött mitesszerrel van dolgod, ami nagy, mély, fájdalmas cisztává alakult, akkor lehet, hogy szükség lehet bőrgyógyászati kezelésre. Egy ilyen kezelést hamar el lehet végezni és nem igényel több napos pihenést, egyszerű szépészeti beavatkozás. Alternatív megoldásként megkérheted az orvosodat egy kortikoszteroid recept felírására is. Ez a szer elősegítheti a bőrpír és duzzanat csökkentését néhány napon belül.

Hogyan tudom megakadályozni a fertőzött mitesszereket?

A mitesszerek kialakulásának elkerülését elég nehéz elkerülni. Viszont több dologgal is csökkentheted a kockázatát annak, hogy fertőzés alakuljon ki bennük.

Először is állj ellent annak, hogy kézzel kinyomd a mitesszereidet. Ezzel ugyanis a kezedről baktériumokat vihetsz be a pórusaidba. Emellett, amikor erőt fejtesz ki a mitesszerekre, azok tartalmát mélyebbre is juttathatod, amitől még nagyobbra tud nőni. A nyomkodás következtében, pedig sebesedést is okozhatsz az arcodon.

Ehelyett próbálj meg inkább szalicilsavat tartalmazó készítményt felvinni a területre, ahol a mitesszereid vannak. Ez az összetevő, ami számos arcápolási termékben megtalálható, szárítja a bőrt, ezzel kivonva a betapadt szennyeződést a pórusokból. Használatakor ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba az ilyen termékek használatát, ugyanis a túl száraz bőr többlet faggyú termelésre készteti a mirigyeket.

Összefoglaló – Fertőzött mitesszer

A mitesszerek általában kisebb kellemetlenséget jelentenek, de amikor elfertőződnek fájdalmasak lehetnek nyomás, vagy külső érintés hatására.

Ha fertőzött mitesszerrel van dolgod, hagyd békén, ne piszkáld, valószínűleg el fog magától múlni. Viszont ha a duzzanat és a pirosodás több napon keresztül is fennáll, keress fel bőrgyógyászt konzultáció céljából. Ő fel tud írni neked antibiotikumot, vagy egy gyors eljárás keretin belül lecsapolja a duzzadt területet és kitisztítja azt.

Vannak hatásos mitesszer eltávolító maszkok is, amiket akár otthon is eltudsz készíteni.

Clearface

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pattanás a nyakon - Hogyan kezeljük őket

csü ápr 23 , 2020
A pattanások kialakulása a nyakon eléggé bosszantó tud lenni. De szerencsére az ilyen nem kívánatos szépséghibák kezelésének számos módja van. Ha az otthon is alkalmazható módszerek mind csődöt mondanak, és nem érik el a kívánt hatást, azaz, hogy megszabaduljunk a a pattanásainktól a nyaki területen, keressük fel orvosunkat, bőrgyógyászunkat. Ők […]
pattanás a nyakon eltávolítás