Cisztás pattanás – Mi okozza, hogyan alakul ki?

Miért alakul a cisztás pattanás?

A cisztás acne az egyik legkomolyabb típusa a cisztás pattanások fajtájainak. Akkor alakul ki, amikor ciszta jellegű benövések keletkeznek a bőr alatt. Különböző baktériumok és zsírok valamint elhalt hámszövetek keverékéből képződik, Ezek pedig csapdába esnek a bőrfelület pórusaiban, így elősegítve a cisztás pattanás kialakulását.

Mindamellett, hogy a pattanás bárkinél kialakulhat, elsősorban a cisztás pattanások olyan embereknél fordul elő akiknek az arcbőrük zsíros, olajos. Ezenkívül gyakoribb a tinédzsereknél, idősebb hormonzavaros felnőtteknél a létrejötte.

Általában a cisztás pattanások a kor előrehaladtával kevésbé alakulnak ki, viszont vannak makacs bőr alatti pattanások, amik nem tűnnek csak úgy el. Amennyiben cisztás jellegű pattanást veszel észre magadon, keresd fel a legközelebbi dermatológusodat, bőrgyógyászatodat kezelési tanácsért. Az ő általuk felírt kenőcsök segíthetnek a gyulladás csökkentésében, illetve megszüntetésében. Ezenkívül pedig figyelj oda a bőrfelület tisztántartására!

A következő pár bekezdésben segítünk, hogy hogyan fedezd fel, amennyiben ilyen cisztás pattanással van dolgod, illetve mit tegyél ellene.

cisztás pattanás
Cisztás pattanás kialakulása

Hogyan azonosítsd a cisztás pattanást?

Mindamellett, hogy a cisztás pattanás az aknés bőrtípus egyik legkomolyabb változata, méretét tekintve az egyik legnagyobb pattanás. Sokkal mélyebben helyezkedik el, a bőrfelszín alatt. Minden más pattanás típus a bőrfelszín közvetlen felületén helyezkedik el.

A cisztás pattanás gyakran hólyagosan néz ki az arcon. Más, egyéb azonosítási jellemvonásai a következőek lehetnek:

 • Nagy gennyel teli ciszták
 • Nagy fehér kitüremkedések
 • Pirosodás
 • Érintésre fájdalmat okoz

Az aknés cisztás pattanások a leginkább észrevehetőek az ember arcbőrén. De ezen kívül előfordulhat a mellkason, nyaki részen, hátközép tájékon és a karokon. A cisztás pattanás még a váll egyes részein is, illetve közvetlenül a fül mögött is ki tud alakulni.

Cisztás pattanás kezelési lehetőségei

A cisztás, aknés bőrbetegség súlyossága miatt, a hétköznapi megoldások nem tudják teljes mértékben megszüntetni az ilyen jellegű elváltozások jelenlétét. A helyes kezelés tekintetében mindenképp keresd fel a bőrgyógyászodat vényköteles gyógyszerek és kenőcsök miatt. Annak függvényében, hogy milyen kezelést fogsz alkalmazni legalább 8 hét szükséges ahhoz, hogy eredményesen szabadulj meg a cisztás pattanásoktól.

Beszélj az orvosoddal, hogy milyen lehetőségek is adottak a cisztás pattanás kezelésére! Némely eljárás magában hordozza több kezelés együttes alkalmazását.

Cisztás pattanásra Izotretinoin-t!

Izotretinoin (Accutane), egy erőteljes, vényre felírt gyógyszer, ami az egyik leghatásosabb kezelés a cisztás pattanásokkal szemben. Egy erőteljes A vitamin formulából nyerik ki, amit tabletta formájában mindennap be lehet venni.

Nagyjából 85%-a azoknak, akik ezt a kezelést használják jelentős javulást tapasztalnak 4-6 hónap elteltével. Hatékonysága ellenére több kockázatot is jelent az izotretinoin használata.

Használat közben, ha a következőket tapasztalod mindenképp konzultálj orvossal:

 • Hangulatingadozások
 • Gyulladásos bélbetegség
 • Fejfájás, orrvérzés
 • Kiütések
 • Bőr irritáció
 • Véres vizelet
 • Izom- és ízületi fájdalmak

Antibiotikumok cisztás pattanásra

Szájon át bevett antibiotikumok használhatóak cisztás, aknés pattanás kezelésére, amennyiben a betegség nagyobb mértékben kiterjed az arcra. Hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a bőrön lévő baktériumokat és gyulladást, ami hozzájárul a cisztás pattanás kialakulásához. Fontos tudni, hogy az antibiotikumok nem szüntetik meg a felhalmozódott zsírokat és elhalt hámsejteket a bőrfelületen.

Antibiotikum használata mindenképp rövid távon javasolt, mivel hosszú távu használata bakteriális rezisztenciához vezethet. Amennyiben az antibiotikumok nem effektívek, előfordulhat, hogy az orvosod az izotretinoin használatát fogja javasolni.

Lehetséges mellékhatások a szájon át történő antibiotikum használata közben:

 • Hasi fájdalom
 • Hasmenés
 • Hányinger
 • Napsugárral szembeni érzékenység
 • Hányás

Helyi retinoidok cisztás pattanásra

A helyi retinoidok szintén az A vitaminból kinyert készítmények. Viszont erősségük messzemenően alulmarad az izotretinoinhoz képest. Ezek úgy működnek, hogy kihúzzák a szőrtüszőket, a súlyos pattanások kialakulásának megelőzése érdekében.

A retinoidokat esetenként helyi antibiotikumokkal együttesen alkalmazzák, hogy hatékonyabbá tegyék azokat. A helyileg alkalmazott retinoidok napi rendszerességgel alkalmazhatók krémek, gélek és testápoló formájában.

A következőket foglalja magába:

 • Avage
 • Avita
 • Differin
 • Retin-A
 • Tazorac

A helyi retinoidok használata kipirosíthatja a bőrt és hámláshoz vezethet. Ezek a mellékhatások csak ideiglenesek általában, és addig tartanak, amíg a bőröd meg nem szokja ezt a kezelést. A retinoidok továbbá még érzékenyebbé tehetik a bőrödet a napsugárzással szemben, ezért mindenképp használj napvédő krémeket a kezelés használata során!

A spironolakton a cisztás pattanás ellen?

A spironolakton (Aldactone) szintén egy felírható kezelési mód a cisztás pattanás megszüntetése végett. Hagyományosan diuretikumként használják az ödéma és a magas vérnyomás kezelésére. Az aknés börbetegséggel kapcsolatban ez a kezelés a túlzott androgénszint csökkentését segíti elő, ami nagyban hozzájárúl a gyulladt aknék kialakulásához. Elsősorban csak azoknál a nőknél hatásos, akiknél a pattanások az állkapcson vagy az alsó arcrészen alakulnak ki.

A spironolakton születési rendellenességet tud okozni, ezért használata csak akkor javasolt, ha a közeljövőben nincs teherbe esési szándék. Azoknak akik vesebetegséggel rendelkeznek szintén nem tanácsos az alkalmazása.

Kutatók az találták, hogy 50 és 100 milligramm dózisok napi szinten fejtik ki legjobban a hatásukat. De előfordulhat, hogy akár napi 200 milligramm bevitele is szükséges a kívánt hatás elérésének érdekében.

A következő mellékhatások kockázatát csökkeni:

 • Emlőérzékenység
 • Szédülés
 • Fáradtság
 • Fejfájás
 • Magas vér káliumszint
 • Menstruációs rendellenességek

Szájon át alkalmazott fogamzásgátló

Az ilyen típusú fogamzásgátlók egyes nőknél egy lehetséges opció a cisztás pattanások kezelésére. Ez a módszer különösen akkor hatékony, ha hajlamos a bőröd akne ciszták kialakítására a menstruációs ciklushoz kapcsolódó hormon ingadozások során.

A fogamzásgátlók ösztrogént tartalmaznak, amik segítik szabályozni a hormonszintedet és csökkentik az akné lehetséges kialakulásást.

Fontos megjegyezni, hogy a szájon át használt fogamzásgátlók nem mindenki által használhatóak. Ezek a készítmények nem a legmegfelelőbbek olyan emberek számára, akik dohányoznak, rendelkeznek vérröggel, illetve tervben van a teherbe esés a közeljövőben.

Hogyan alakul ki a hegesedés?

Az aknés bőrbetegségek közül a cisztás pattanás az, amire a leginkább jellemző, hogy hegesedéssel társul. A hegesedés kialakulásának kockázatát úgy tudod megelőzni, hogy nem piszkálod. Ez azt jelenti, hogy nem próbálod meg kinyomni. A nyomkodás az ilyen típusnál elősegítheti a fertőződés kialakulását, és a annak továbbterjedésést az arcon.

Igaz, hogy az aknés hegek megelőzése az elsődleges cél, de ha mégis kialakulna van egy pár kezelés amivel csökkentheted ezek további fokozódását. Fontos, hogy a már kialakult pattanásokat kezeljük, és az ebből kialakult hegesedéssel ezután foglalkozzunk.

A folyamat magába foglalja a következőket:

 • Kémiai hámlasztás
 • Dermabrázió dermatológustól
 • Lézeres kezelés bőrgyógyász által előírva

Cisztás pattanások megelőzése

A megfelelő gondoskodás a bőröddel kapcsolatban elengedhetetlen, hogy megelőzd a cisztás pattanások kialakulásának kockázatát.

Melynek során a következőkre kell figyelni:

 • Mosd meg az arcod legalább egyszer napi szinten! Használj különböző arctisztító készítményeket, amik eltávolítják a túltermelődött zsírokat és olajokat, de nem szárítják túlságosan a bőrt. A különböző bőrradírok, írritálhatják a már meglévő begyulladt pattanásokat.
 • Ne piszkáljuk az arcbőrünket! Bármennyire is csábító, az bőrfelület nyomkodása, álljunk ellent! Csak több kárt okozunk, mint hasznot.
 • Válasszunk olyan smink termékeket, amiken fel van tüntetve, hogy olaj és zsírmentes.
 • Soha ne feküdjünk le sminkben.
 • Viseljünk napvédő krémet amennyiben érzékenyek vagyunk a napsugárzásra. Ez megakadályozza a leégést, akkor ha olyan krémeket használunk az aknés bőrbetegség kezelésére, ami még inkább érzékennyé teszi bőrünket. Továbbá ez csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A következő életmód tanácsok nagyban befolyásolhatják a teljes bőr egészségét, csökkentik a cisztás pattanások kialakulását:

 • Kerüld a nagymértékű stresszt a hétköznapokban. Igen a stressz nagyban hozzájárul a pattanások kialakulásához.
 • Tartózkodj a magas glikémiás élelmiszerektől. Ezek közé tartozik a fehér kenyér, rizs és magas cukortartalmú ételek.
 • Mindenképp tisztálkodj meg bármilyen testedzés után, ezzel eltávolítva a baktériumokat és az izzadságból felhalmozódó zsírokat.

Használj elektromos pattanás eltávolítót!

A pattanások és a kialakult mitesszerek elég bosszantóak tudnak lenni. Az első természetes reakció, hogy a felhalmozódott gócokban lévő váladéktól megszeretnénk szabadulni. Azonban a pattanások kinyomása során kialakul a kockázat a hegesedésre. Mindazonáltal, hogy ha el is távolítjuk a felgyülemlett feleslegest, további “nyomkodásra” van szükség a teljes megtisztítás érdekében. Elektromos pattanás és mitesszer eltávolító készülék használatával, teljes mértékben megtudunk szabadulni a felgyülemlett feleslegtől már az első alkalommal. Pénzt és időt takarít meg más, egyéb készítményekkel szemben, az eredmény hamar látható. Érdemes mindenképp megfontolni, hogy a megelőzés érdekében ilyen készüléket használjunk. Amennyiben be akarunk szerezni egy ilyen készüléket, ügyeljünk arra, hogy ne akármilyen olcsó készüléket vásároljunk. A leghasznosabb készülékek ára nagyjából 10-15 ezer forint közé tehetőek.

Clearface

Next Post

Pattanás típusai, így kezeld őket!

csü dec 19 , 2019
Nem gyulladásos pattanás A nem gyulladásos pattanások közé tartoznak a fekete és fehér mitesszerek (angolul blackheads, whiteheads). Ezek normál esetben nem okoznak kiütést, illetve remekül kezelhetőek egyszerű eljárásokkal, elektromos mitesszer eltávolító eszközzel. Szalicil sav gyakran ajánlatos a pattanások kezelésére, de legjobban a nem gyulladt pattanásokra a leghatásosabb. Természetesen hámlasztja a […]