Cisztás pattanás ellen 7 otthoni kezelés – Az 5.-ről biztos nem tudtál

A Mayo Klinika szerint a cisztás pattanás nemcsak a pattanások legsúlyosabb formája, hanem a legmélyebb, bőr alatti változata is. De mit tehetünk a cisztás pattanás ellen, ami hatékony lehet, egyáltalán hogyan alakulnak ki?

A cisztás pattanások általában az olajok, zsírok, baktériumok és az elhalt bőrsejtek miatt alakulnak ki a szőrtüszőben vagy pórusban. A ciszták általában az arcon, a nyakon, a háton, a vállakon és a karokon jelennek meg. Égető, gyulladt érzést keltenek és tapintásra fájdalmasak.

Ebben a cikkben hét otthoni gyógymóddal találkozhatsz, valamint néhány hagyományos orvosi kezelési lehetőséggel melyekkel szép eredményt lehet elérni a már kialakult cisztás pattanás ellen.

Noha ezeknek a jogorvoslatoknak összetevői bizonyos gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, ezen gyógymódok egyikének sincs tudományos szempontból bizonyított tényállása, hogy hatékony lenne a cisztás pattanások kezelésére.

Mielőtt kipróbálnád

Before trying any of these remedies, consider discussing its use with a doctor or dermatologist. They may have some suggestions or warnings based on:

Mielőtt kipróbálnád a következő hét módszer bármelyikét, konzultálj orvosoddal, vagy a bőrgyógyászoddal, ugyanis nekik lehet néhány javaslatuk vagy figyelmeztetésük használat előtt a következők alapján:

  • a lehetséges cisztás pattanásid kitörésének mértéke
  • egészségügyi állapotod
  • gyógyszerek, amiket jelenleg is szedsz
cisztás pattanás ellen
A cisztás pattanás ellen létezik több otthoni kezelés is

1. Jég

Because ice is often effective in decreasing swelling, itchiness, pain, and redness, some natural healers suggest rubbing an ice cube on the cystic acne spot until the cold becomes uncomfortable. Some recommend doing this three times daily.

Mivel a jég gyakran hatékonyan csökkenti a duzzanatot, viszketést, fájdalmat és bőrpírt, egyes természetes gyógyítók azt javasolják, hogy dörzsöljünk egy jégkockát a cisztás pattanások helyére, amíg a hideg kellemetlen érzést vált ki. Vélekedések szerint akár napi 3 alkalommal.

2. Aszpirin maszk

Az otthoni gyógymódok alkalmazói szerint, az összezúzott aszpirintabletta vízzel való elkeverése egy olyan pasztát képez, ami a pattanásra kenve pozitív eredményt kapunk. Ugyanis ez a maszk segít enyhíteni a fájdalmat és gyulladás mértékét.

Fontos megjegyezni, hogy az aszpirin irritációt okozhat, ha közvetlenül a bőrre alkalmazzák. Továbbá, ha ismert allergiád van a szalicilátokra, érdemes elkerülni ennek a módszernek az alkalmazását.

3. Diéta

A természetes gyógymódok hívei úgy gondolják, hogy a tejtermékek felelősek a cisztás pattanások kialakulásáért. Ezért a javaslat az, hogy gyakorlatilag minden tejterméket mellőzünk az étrendünkből és figyeljük meg milyen eredményt hoz a cisztás pattanás ellen.

Ha nem történik további pattanás kialakulás, terjedés, akkor az jele lehet annak, hogy valóban kiváltó oka lehet a cisztás pattanás kialakulásának véleményük szerint.

A természetes gyógymódokban hívők bizonyítékokkal is alátámasztják azt, hogy a cukor és a feldolgozott élelmiszerek olyan gyulladás okai lehetnek, amelyek cisztás pattanások kialakulásához vezethet. Javasolják, hogy az étrendből hagyjunk minden finomított cukrot tartalmazó élelmiszert.

4. Ecetes tisztítás

Az otthoni gyógymódokat alkalmazók szerint az ecetnek antibakteriális tulajdonságai vannak. Javaslatuk szerint, a hígított fehér ecetet használjunk a bőrön naponta kétszer tisztítás céljából. A javasolt hígítás általában körülbelül 2 tk. ecetet és körülbelül 3 csésze tisztított vizet tartalmaz.

Fontos, hogy vigyázzunk a felhordásnál, mivel az ecet bőrirritációt okozhat. Annak érdekében, hogy teljes mértékben megbizonyosodj a megfelelő hígításról, és hogy nem okoz irritációt, végezz pontpróbát! Vidd fel a bőrödre a készítményt pontokban és várd meg, hogyan reagál a bőröd.

5. Kurkuma maszk

Néhányan, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítőszerként hivatkozva a közbeszéd úgy tartja, hogy a kurkuma maszk kezelni képes a cisztás pattanásokat.

Kis mennyiségű víz keverése a kurkumaporral egy vastag pasztát ad eredményül. A kapott pasztára vonatkozó használati javaslat az, hogy ezt a közvetlenül a cisztás pattanásra kell felvinni, és kb. 45 percig hagyjuk a helyén, mielőtt vízzel lemosnánk. Az eredményesség érdekében megismételhetjük naponta kétszer is.

Itt is fontos megjegyezni, hogy óvatosan vigyük fel a bőrünkre, mivel az ecethez hasonlóan szintén irritációt okozhat.

6. Probiotikumok

The link between skin health and gut health is advocated by many natural healers, some of whom suggest that a daily dose of probiotics can encourage clearer skin and reduce skin inflammation.

A bőr egészsége és a bél egészsége közötti kapcsolatot sokan tartják elképzelhetőnek. Ez alapján aki napi szinten fogyaszt probiotikumot, annak a bőre is egészségesebb lesz és csökkenti a bőrgyulladást.

Az olyan probiotikumokat tartalmazó ételek, mint a joghurt, kimchi, zöldségfélék, kefir és más, egészséges baktériumokat tartalmazó ételek segíthetnek a cisztás pattanás ellen.

7. Teafa olaj

A teafal olaj antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságait tekintve hatással lehet a cisztás pattanások kezelésére. Egyszerűen, csak finoman vigyük fel a kezelni kívánt területre.

Cisztás pattanások gyógykezelési lehetőségei

Az orvos vagy a bőrgyógyász valószínűleg javasolja az otthoni gyógymódok és kezelések elkerülését, ideértve a vény nélkül kapható termékeket is. Ennek oka az, hogy ezek a lehetőségek nem elég erősek a cisztás pattanások hatékony kezelésére.

Ehelyett a cisztás pattanások kezelésére az orvos a következőket javasolhatja:

  • azelainsav
  • dapsone
  • izotretinoin
  • szájon át bevehető antibiotikumok
  • spironolakton
  • helyi retinoidok

Javasolhatnak olyan kezeléseket is, mint például fényalapú terápia (lézeres vagy fotódinamikai) vagy szteroid injekciók a cisztás és nodularis léziókban.

Kitekintés

Bár a természetes gyógymódok támogató ezeket a házi megoldásokat javasolja a cisztás pattanások enyhítésére, hatásuk csupán beszéd alapú bizonyítékokon alapul, szemben a klinikai tudományos kutatásokkal.

Ha mégis a fentebb említett lehetőségek közül kipróbálnád bármelyiket, például egy aszpirin maszkot, az ecetes vizet vagy kurkuma maszkot, előbb beszéld meg az orvosoddal vagy bőrgyógyászoddal. Ők tájékoztathatnak a legpontosabban arról, hogy ezek bármilyen negatív hatással is lehetnek az egészségedre.

Clearface

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük