Bőr alatti pattanás ellen – 6 hatékony tanács

Hogy alakul ki az ilyen pattanás?

A bőr alatti pattanás a bőr szarurétegét át nem törő apró gyulladás. Az ilyen pattanások a távolból nem látszódnak, azonban tapintással azonnal érezhető duzzanatot okoznak. Általában ciszta vagy eltömődés áll a hátterében.

A bőr alatti pattanás részben faggyúból és elpusztult baktériumokból áll, részben pedig a pórusokban megtapadt szennyeződések hozzák létre. A végeredmény egy fájdalmas dudor a bőr alatt, melynek nincs kivezetőnyílása a felszínre, ahogy a többi pattanástípusnak.

A bőr felszíne alatt látható egy fehér terület, amely nyomásra érzékeny. A környező szövetek begyulladhatnak, ilyenkor vörös színű elváltozás látható.

A bőr alatti pattanásoktól nehéz véglegesen megszabadulni, de megfelelő kezeléssel csökkenthető a mennyiségük.

Íme 6 tanács a a bőr alatti pattanás ellen:

1. Nem szabad kinyomni

Bár vonzónak tűnik, de sosem szabad kinyomni a bőr alatti pattanást. Ez gyakori tanács minden típusú pattanás esetén, de itt különösen érvényes

Mivel ezeknek a pattanásoknak nincs kivezetőnyílásuk, különösen nehéz –gyakran lehetetlen- nyomás kifejtésével megszabadulni tőlük.

Ha nyomást alkalmazunk a bőr alatti pattanás környezetében, megnövelhetjük a gyulladás kiterjedését. Így a bőr piros elszíneződése kifejezettebb lesz, ezáltal könnyebben észre lehet majd venni őket.

Legrosszabb esetben pedig seb marad vissza az eltávolítás után.

A legjobb, amit tehetünk, hogy egy közeli szőrtüsző mentén próbáljuk kinyomni, így nem jön létre fölösleges seb.

2. Meleg vizes borogatás bőr alatti pattanás ellen

A meleg vizes borogatás több szempontból is hasznos lehet a bőr alatti pattanások eltüntetése szempontjából. Először is csökkentik a fájdalmat. Különösen akkor hatásosak, amikor a pattanás elkezd formálódni.

Borogasd meleg vízzel 10-15 percig naponta 4 alkalommal az érintett területet. Ez segíteni fogja a genny távozását és a gyógyulást.

Használhatsz boltban kapható készítményeket, vagy akár otthon is könnyen elkészítheti a meleg vizes borogatást: egy tiszta textildarabot áztasson be forró vízbe. Vigyázz, hogy ne legyen túl forró, amikor az érintett bőrterületre helyezed!

bőr alatti pattanás
Bőr alatti pattanás ellen meleg vizes borogatás (forrás)

3. Akne tapasz bőr alatti pattanás ellen

Az akne tapasz hasonlít a sebtapaszhoz, de ezt a bőr alatti pattanást borító bőrfelületre kell helyezni. Általában acetil-szalicilsav tartalmú anyaggal van bevonva a tapasz, amely gyulladáscsökkentő és bőrpuhító hatással bír.

Az akne tapaszok gyógyszertárban vagy drogériában kaphatók. Naponta kell használni, amíg el nem tűnik a bőr alatti pattanás. Egész nap használható a tapasz, de 24 óránként cserélni kell.

4. Helyi antibiotikum használata

A helyileg alkalmazható antibiotikum segíthet a bőr alatti pattanást okozó baktériumok elpusztításában. Így a gyulladás is csökkenhet. Amennyiben gyakran visszatérnek a bőr alatti pattanások, célszerű megelőző jelleggel helyi antibiotikumot használni.

A leggyakoribb helyi antibiotikumok a clindamycin és az erythromycin. Ezeket gél formában használhatjuk naponta kétszer. Ha érzékeny a bőre, csak napi egyszer használd, majd győződ meg róla, hogy nem rontja bőre állapotát. Ha nincs állapotromlás, használhatod napi kétszer.

Önmagában a helyi antibiotikum készítmények nem hatásosak. Más pattanás megszüntető krémekkel kombináltan érdemes használni őket, mint például a benzoyl-peroxid. Az antibiotikum a baktériumot öli meg és csökkenti a gyulladást, a benzoyl-peroxid pedig kiszárítja a bőr alatti pattanást.

5. Bőr alatti pattanás ellen teafaolaj

A teafaolajjal helyettesíthetjük az erős antibiotikumokat és a patikában kapható egyéb készítményeket. A teafaolajt megtalálhatod bioboltokban vagy drogériákban.

A megfelelő hatásért olyan készítményt használj, amely minimum 5% teafaolajt tartalmaz. Naponta kétszer alkalmazd, amíg a bőr alatti pattanás el nem tűnik teljesen.

A tiszta teafaolajt csak hígítás után használható a bőr alatti pattanás eltüntetésére. Egy rész teafaolajt egy rész más fajta olajjal keverjen el. Használhat kókuszolajat, szőlőmagolajat, olívaolajat vagy akár napraforgó olajat is második olajként.

Hígítás után egy kis mennyiséget cseppents az érintett területre, majd oszlasd el, és csak másnap mosd le.

A teafaolaj biztonságosan használható minden nap. Egyedül akkor veszélyes, ha lenyeljük.

6. Nyers méz

A nyers méz is egy remek alternatíva a drogériában kapható készítmények helyett. A méz baktérium-ölő tulajdonságával segít elpusztítani a baktériumokat.

Ne szokványos, boltban kapható mézet használ, hanem nyers mézet tartalmazó oldatokat. Kis mennyiséget kenj a bőr alatti pattanást fedő bőrre és hagyd rajta éjszakára. Egyébként a nyers mézet, ha vízzel kevered, hatásos folttisztító keveréket kapsz.

Mikor menjél bőrgyógyászhoz?

A bőr alatti pattanásokat a legnehezebb kezelni valamennyi pattanástípus közül. Idő és kitartás szükséges, hogy a bőr alatti pattanást eltüntessük, viszont a bőrt ne károsítsuk.

Ha a bőr alatti pattanás nem reagál az otthoni kezelésre, érdemes lehet bőrgyógyászhoz fordulni. Például szteroid-injekció gyorsan csökkenti a duzzanatot és segíti a gyógyulást.

Akkor is szükséges lehet bőrgyógyászt felkeresni, ha rendszeresen visszatérnek a bőr alatti pattanások. Ilyenkor szájon át szedhető gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

Clearface

Next Post

Fertőzött mitesszer

csü ápr 16 , 2020
Mik azok a mitesszerek? A mitesszerek egyfajta nem-gyulladásos pattanások , azaz a bőr felületéhez közelebb fejlődnek ki, és nem nincsenek baktériummal megfertőzve. Ezek akkor fordulnak elő, amikor az elhalt bőrsejtek és az olaj (faggyú) által létrejött keverék csapdába esik a pórusokban. De hogy tud kialakulni a fertőzött mitesszer? Noha nem […]
ferőzött mitesszer