Ágyi poloska csípés tünetei, kezelése, megelőzése

Ágyi poloskáról általánosan

Az ágyi poloska egy kis méretű rovar, ami emberi és állati vérrel táplálkozik. Megtudnak bújni az ágyadban, szőnyegben, kanapéban és egyéb helyeken, még akár a ruháidban is megtelepednek. Többnyire éjszaka aktívak, akkor táplákoznak belőlünk mikor alszunk. Rémisztő, de nem kell megijedni tőlük. Megfelelő intézkedésekkel az ágyi poloskák által okozott csípések könnyen megelőzhetők. Ez azért is fontos, mert kellemetlen nyomot hagy a bőrön, és viszkető irritáló érzést hagy maga után.

Az ágyi poloskák hosszúsága 1 és 7 mm közé tehető. Alakjuk lapos, ovális és pirosas-barna színűek. Nincsenek szárnyaik, ezért helyváltoztatást akkor tudnak végezni, ha rámásznak az emberre vagy állatra, és ők hordják át őket másik helyre.

Habár az ágyi poloska csípése csak ritkán veszélyes, eléggé tud viszketni. Bizonyos esetekben fertőzőek is lehetnek és allergiás reakciók tudnak kiváltani.

Ha arra gyanakszol, hogy ágyi poloskák vannak nálad otthon, fontos, hogy minél hamarabb megszabadulj tőlük.

Hogyan is néz ki az ágyi poloska?

Ágyi poloska
Az ágyi poloska

Némely esetben nem vesszük észre az ágyi poloska által okozott csípeseket, mivel nem látható helyen van és néha nem is érezzük. Ha ágyi poloskával van dolgunk otthon akkor a csípései a következő tüneteket produkálják:

  • A csípés környzete piros, duzzadt bőrt eredményez és a közepén a egy sötét ponttal
  • Több csípes található egy vonal mentén, csoportosan figyelhetőek meg
  • Viszkető érzés

Az ágyi poloskák bármelyik testrészedet képesek megcsípni. De a fentebb említett tünetek azokon a helyeken figyelhetőek meg a testen, amik nincsenek letakarva, szabadon vannak. Ez lehet az arcod, nyakad, lábad esetleg. A csípések következtében folyadékkal teli hólyagok is ki tudnak alakulni. Némely esetben hasonló lehet a kinézete mint a gyulladt pattanásoknak.

Az ágyi poloska csípésének tünetei

Ha egy ágyi poloska megcsípi a bőrödet, nem érzel belőle semmit közvetlenül. Ugyanis a rovar egy minimális érzéstelenítőt fecskendez a bőr alá mielőtt táplálkozik. Általában egy pár napnak el kell telnie ahhoz, hogy a tünetek elkezdjenek jelentkezni.

Az ágyi poloska által okozott csípés leggyakrabban arról ismerhető fel, hogy piros duzzadt bőrfelületet hagy maga után. Több csípés is megfigyelhető egy adott területen a bőrfelszínen. A csípések viszkető érzést hagynak maguk után, néha bőrirritációval, égető érzéssel társul.

Ha ágyi poloskákkal élsz együtt az otthonodba, akkor nem valószínü, hogy azok minden nap táplálkoznának. Pont az ellenkezője, az ágyi poloskák akár napokig is elvannak táplákozás nélkül. Emiatt jó pár hét is szükséges, hogy bebizonyosodjon, hogy valóban vannak-e ágyi poloskák az otthonodban.

A csípések túlzott vakarása, vérzéshez és fertőzhez vezethet, ezért semmi képpen ne tedd, ha ágyi poloska csípést fedezel fel magadon.

ágyi poloska
Ágyi poloska a kanapén

Az ágyi poloska csípésének kezelése

A legtöbb esetben a rovarok csípése által okozott tünetek enyhülnek egy-két héten belül. A megfelelő tüneti kezeléshez használd a következő tanácsokat:

  • Vigyél fel bőrnyugtató krémet a megcsípett területre.
  • Használj antihisztamin tartalmú gyógyszert, krémet, hogy enyhítsd a viszketést és az égegtő érzést.
  • Fájdalomcsillapítót is használhatsz, amennyiben fájdalmat is okoz a csípés.

Némely esetben a csípés fertőzést is okozhat, amit cellulitisznek hívunk. Ahhoz, hogy csökkentsük a kockázatát a fertőzés kialakulásának, a csípést mindenképpen mossuk meg szappanos vízzel, és semmi esetre se vakarjuk.

Házi gyógymódok

Ugyan léteznek kenőcsök, gyógyszerek a tünetek enyhítésére, de van egy két házi praktika, amivel gyorsan tudod kezelni a csípésedet.

A megcsípett bőr megnyugtatására segít, ha a következőek közül alkalmazok valamelyiket:

  • Egy hideg nedves kendő, vagy törölközőbe tett jégkocka
  • Egy kis réteg szódabikarbóna és víz keveréke
  • Némely illóolajok használata a bőrön

Több kutatás is kimutatta, hogy a kámfor olaj és kamilla olaj segíteni tud a csípések kezelésében.

Végszó

Összességében az ágyi poloskák csípése igen kellemetlen tud lenni, ezért mindenképpen ismerjük fel amennyiben ezekkel a rovarokkal van dolgunk az otthonunkban. Megfelelő kezeléssel gyorsan és könnyen enyhíthetőek a tünetek és egy-két héten belül már nyoma sincs a csípéseknek.

Clearface

Next Post

Teafaolaj mitesszer ellen

vas jan 19 , 2020
Milyen gyakran használd? A legtöbb pattanás elleni készítményeket napi rendszerességgel kell használni ahhoz, hogy gosszútávon megfelelő eredményeket kapjuk a pattanásokkal szemben. Ez az állítás szintén igaz a teafaolajra. Miután meg vagy a csepptessztel a könyöködön és megbizonyosodtál róla, hogy a készítet keverékre nem vagy allergiás, használhatod biztonsággal a kezelni kívánt […]
Teafaolaj mitesszer ellen